Alles rund um Frieschepalen
FrieslandWonderland
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Alles rund um Frieschepalen


Deel:

-

-

Frieschepalen

Frieschepalen

Frieschepalen (Fryske Peallen) ligt tegen de grens met de provincie Groningen en naast de dorpen Siegerswoude en Ureterp. Frieschepalen is in de 18e eeuw ontstaan als ontginningsdorp in het hoogveengebied. Het dorp ligt aan de Rijksweg A7 van Heerenveen naar Groningen. Met de palen in de dorpsnaam worden de grenspalen langs de grens met Groningen bedoeld. Frieschepalen is pas in 1953 benoemd tot zelfstandig dorp. Voor die tijd maakte Frieschepalen deel uit van Siegerswoude.

Vanaf ongeveer 1660 werd de Grote Veenvaart naar Bakkeveen gegraven om de venen in het noordoosten van Opsterland te kunnen exploiteren. Bij Frieschepalen maakte deze vaart met verlaat en ophaalbrug een buiging naar het zuidoosten. Er stonden enkele huizen en een herberg. De vaart is gedempt en nu is de Tolheksleane de hoofdader van het dorp, een laan met mooie eiken en bebouwing van vooral vrijstaande woningen, enkele boerderijen en een kerkje met dakruiter uit 1928.

Bij Frieschepalen zijn ook de resten van een schans in het landschap te vinden. In het begin van de Tachtigjarige Oorlog moest de rust in Friesland worden verdedigd met behulp van schansen op strategische plekken. Aan het einde van de 16de eeuw werd er ook een exemplaar bij het huidige Frieschepalen opgeworpen. De schans is aan zijn lot overgelaten, in 1672 weer opgemaakt en daarna vervallen.

Colofon:
Tekst: © Gemeente Opsterland

© Gemeente Opsterland

Geschichte von Frieschepalen

Frieschepalen (1000 Einwohner) ist ein junges Straßendorf, entstanden an der Kreuzung von Moorkanal und dem alten Postweg (Tolweg), inmitten des Moorgebiets nahe der Provinz Groningen. Die Pfähle (…palen) im Dorfnamen sind die Grenzpfähle; dort baute man im 16. Jh. Eine Schanze. Zu Beginn des 80-jährigen Krieges sollte der Frieden und die Ruhe in Friesland durch Schanzbauten an strategischen Orten bewahrt und verteidigt werden. Die am Tolweg, heute Tolheksleane lag gerade im Norden des heutigen Dorfkerns. Die seit 1672 in Verfall geratene Schanze ist in Ansätzen noch zu erkennen.

Im 17. Jh. gab es kaum eine wirklich nennenswerte Ansiedlung. Erst als 1660 die 1660 de Grote Veenvaart nach Bakkeveen von der Drachtse Compagnons angelegt worden war, entwickelte sich der Ort. Bauern kultivierten kleinere trocken gelegte Flächen des früheren Moorgebiets. Der Kanal ist inzwischen zugeschüttet; die Tolheksleane ist die Hauptstraße des Ortes, eine Eichenallee. Das kleine Kirchlein datiert aus dem Jahr 1928.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Hendrik van Kampen

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Opsterland in de atlas van Eekhoff

Opsterland in de atlas van Eekhoff

Opsterland in de atlas van Schotanus

Opsterland in de atlas van Schotanus

Categorie:

Nieuwe encyclopedie van Fryslân

Nieuwe encyclopedie van Fryslân

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vier

... lees meer

Prijs: € 125,00