Alles rund um Gauw
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.0000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Gauw


Deel:

-

-

Gauw

Gauw

'In de weiden maar tussen de steden, is het goed wonen in ons kleine dorp'. Een mooiere omschrijving van het dorp Gauw is er niet. Gauw ligt ongeveer 5 km ten noordoosten van Sneek en heeft circa 372 inwoners. Een ideale woonplaats voor mensen die werken in Sneek, maar toch graag in een dorp willen wonen.

Geschiedenis
De naam Gauw is afkomstig uit het oud-Fries. De oude naam Clegawe betekent zoiets als ‘vaart waarlangs het vee vervoerd wordt’. Gauw vormt met een aantal andere dorpen de Lege Geaën. Op zijn Fries kortweg 'De Legeaën' genaamd. Er zijn sporen van bewoning gevonden uit de 3e eeuw. Maar pas in 1256 wordt het dorp voor het eerst genoemd. Vroeger was het voornamelijk een boerendorp. Veel inwoners hebben tegenwoordig hun werk elders, bijvoorbeeld in Sneek.

Bezienswaardigheden
De Nederlandse Hervormde Kerk met zijn zadeldaktoren is karakteristiek voor Gauw. De kerktoren is eigendom is van de gemeente Wymbritseradiel. Enkele jaren geleden is de toren gerestaureerd. Het metselwerk is vervangen door oude middeleeuwse bakstenen. Zo heeft hij weer zijn oorspronkelijke vorm teruggekregen.
Tegenover de kerk staat een kunstwerk. Het is het standbeeld van Sibbeltje Gjaltema. Deze vrouw leefde van 1682-1765. In haar testament liet zij vastleggen dat de armen in Gauw met Kerst acht pond boter en een krentebol moesten krijgen. Lange tijd is haar laatste wens uitgevoerd. Het standbeeld kijkt uit op de plaats waar Sibbeltje is begraven. In de toren van de kerk is haar grafsteen ingemetseld.

Wonen en leven
Gauw heeft een basisschool en een peuterspeelzaal. Ook kent het dorp nog een levendig verenigingsleven, dat zich concentreert in het dorpshuis Us Gebou. De diverse sportverenigingen kunnen gebruikmaken van de sporthal van Sibrandabuorren op 500 m afstand van Gauw. In 1992 is een nieuw sportveldje aangelegd, vlakbij het dorpshuis.
Vroeger zaten er een bakker en een slager in het dorp en konden mensen voor de dagelijkse boodschappen terecht bij de SRV-man. Tegenwoordig moeten bewoners naar Scharnegoutum of Sneek.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Geschichte von Gauw

Das heute 300 Einwohner zählende Terpdorf Gauw gehört zu den sogenannten Sneeker Vijfgas, weil Gauw mit Offingawier, Scharnegoutum, Goënga und Loënga zur Gruppe der Wymbritseradielster Dörfer zählt, die im Norden von Sneek liegen. Gauw gehört allerdings auch zur Gruppe der Legaen, eine andere Dörfergruppe der Gemeinde. Gauw ist so etwas wie ein Terp- und Straßendorf, in dem Spuren von einer Niederlassung im 3. Jh. Gefunden wurden; genannt wird es zum ersten Mal 1256.

Das frühere landwirtschaftlich orientierte Dorf ist heute gefragt bei Menschen, die nahe am Zentrum der friesischen Stadt Sneek leben wollen, trotzdem aber Ruhe und Weite des flachen Landes suchen. Die meisten Häuser stehen an der Boeijengastrjitte. Das Pastorat im eklektischen Baustil ist von 1900; im Süden des Dorfes steht die Kirche der streng Reformierten Die dem Heiligen Nikolaus geweihte mittelalterliche Dorfkirche gibt es nicht mehr; sie wurde 1685 komplett restauriert und im 19., Jh schließlich durch eine einfache Saalkirche ersetzt. Der Kirchturm stammt wahrscheinlich schon aus dem 13. Jh., die Glocke wurde 1698 von Petrus Overney aus Leeuwarden gegossen. Die Kanzel ist aus dem 17. Jh.

Gauw ist inzwischen zum reinen Wohndorf geworden; zum Einkaufen müssen die Menschen nach Scharnegoutum oder Sneek.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus