Alles oer Jirnsum
FrieslandWonderland
NederlandsDuitsEngels

Alles oer Jirnsum


Deel:

-

-

Jirnsum

Jirnsum

Méér dan water alleen!
Jirnsum heeft een authentieke en idyllische uitstraling. U zult verbaasd zijn als u ontdekt wat een rust dit dorp brengt. Een heerlijk rustpunt tijdens uw vaartocht!

Schuilkerk
Een bezoek aan Jirnsum is zeer de moeite waard. Want dit dorpje is meer dan water alleen! Bezoek de Doopsgezinde kerk. Deze kerk is een voormalige schuilkerk uit 1684. Jirnsum is een heel oud dorp, het is al in de 7e of 8e eeuw ontstaan. Dit is af te leiden van de plaatsnaam. Plaatsen waarvan de naam eindigt op –sum zijn in deze eeuwen ontstaan.

Tips
• Op grote afstand herkenbaar is de grootste FM-zender in Nederland.
• De Nederlandse Hervormde kerk die in 1878 is gebouwd. In de kerk staat een van Dam-orgel uit 1868.

© Beleef Friesland

Histoarje fan Jirnsum

Jirnsum is fan oarsprong in ier midsieusk, agrarysk terpdoarp, mar dat karakter hat it alhiel ferlern. It is no in dykdoarp; it doarp is oan ‘e kuier gien.

Yn it lêst fan de 18e ieu, doe‘t de tsjerke noch op de terp stie en de bebouwing op ‘e tsjerkebuorren te finen wie, waard Jirnsum sa beskreaun: “Hier is een needrige buurt, door welke de meergemelde rydweg naar de Schouw loopt, en in het Oosten naby deeze buurt heeft men het algemeene vaarwater der Groote schepen, die van Leeuwarden, door de Lemmer of Stavoren, naar andere Provinciën willen.” It doarp leit westlik fan de Boarn en it hat dêrtroch rjochtstreekse ferbiningen nei alle rjochtingen. It doarp strekte him út by de kant fan de Boarn en de trochgeande rydwei lâns mei bebouwing oan beide kanten. Nei de ferbettering fan de dyk ta ryksstrjitwei yn 1826-1828 waard de bebouwing tichter en koe it doarp him fierder útstrekke. Dêr tuskenyn steane opfallend fraaie boargerhuzen út de desennia om 1900 hinne; de wolstân fan de Jirnsumers is derfan ôf te lêzen.

Yn dit bebouwingslint kamen sa healwei de godshuzen te stean fan de net geringe roomsk-katolike mienskip en de menisten. De fermanje stiet der noch, in ein efter de roailine. It is in ienfâldige sealtsjerke mei in aardige neoklassicistyske tagongspartij. De roomskkatolike Sint-Michaelstsjerke út 1709 wie uterst sober en is yn 1864 ferfongen troch in neo-goatyske tsjerke dy ‘t oan it noardein fan it doarp kaam te stean en yn 1966 ferfongen is troch de hjoeddeiske tsjerke. Wilens naam de betsjutting fan de Kerkebuert sterk ôf. De midsieuske terptsjerke, wijd oan de Hillige Marcus hie in sealdaktoer en is yn it lêst fan de 19e ieu fanwege (ûnderstelde) boufalligens. De nije tsjerke is, frjemd genôch net wer opnij op ‘e terp boud, mar kaam alhiel oan it súdlike ein fan de streek fan de Rijksweg telâne. It tsjerkhôf bleau, sûnder tsjerke, efter op ‘e tsjerkebuorren. Inkeld de strjitnamme Kerkebuurt is in neitins oan de âlde sitewaasje.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Categorie: boeken

Historische Wandelroutes Jirnsum

Historische Wandelroutes Jirnsum

Dit boek bevat een overzicht van de complete geschiedenis van het dorp (J)irnsum, gelegen bij de zijl waar de rivier Boarn overging in de Middelzee. In 24 beknopte hoofdstukken, geïllustreerd met een

... lees meer

Prijs: € 14,50


Rauwerderhem in de atlas van Eekhoff

Rauwerderhem in de atlas van Eekhoff

Rauwerderhem in de atlas van Schotanus

Rauwerderhem in de atlas van Schotanus

Categorie:

Nieuwe encyclopedie van Fryslân

Nieuwe encyclopedie van Fryslân

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vier

... lees meer

Prijs: € 125,00