Alles rund um Breezanddijk
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Alles rund um Breezanddijk


Deel:

-

-

Breezanddijk

Breezanddijk

Kornwerderzand en Breezanddijk hebben een bijzondere en korte geschiedenis. Ze zijn gesticht als werkeilanden voor de aanleg van de Afsluitdijk. Kornwerderzand is nu vooral bekend van zijn Kazematten. Deze verdedigingswerken trekken jaarlijks meer dan twaalfduizend bezoekers naar het dorp. Samen tellen de dorpen maar veertien huizen en dertig inwoners. Breezanddijk wordt een dorp genoemd omdat dat ooit administratief makkelijker was. Het is tegenwoordig één gebouw en een camping die populair is bij sportvissers.

Geschiedenis
Kornwerderzand en Breezanddijk worden ook wel de Afsluitdijkdorpen genoemd. Ze herinneren aan de aanleg van de dijk tussen 1928 en 1932. Kornwerderzand telde in die jaren een paar honderd inwoners. De meesten waren betrokken bij de aanleg van de Zuiderzeewerken. Wie niet zelf aan de dijk werkte, verzorgde de mannen die dat wel deden en hun families. Zo was er in Kornwerderzand een ziekenbarak met een dokter en verpleegkundige, een schooltje en een winkel. Ook stond op het werkeiland een houten hotel en had het zowel een protestante als katholieke kerk.
Op Kornwerderzand werd een complex van schut- en spuisluizen aangelegd, aangevuld met binnen- en voorhavens. Om dit complex en de Afsluitdijk te beschermen, werd vanaf 1931 ook de zogenaamde stelling Kornwerderzand gerealiseerd. Dit verdedigingswerk bestaat uit verschillende kazematten. Tijdens de bezetting breidden de Duitsers de stelling uit. Er is in de oorlog flink gevochten. Daarbij sneuvelde het houten hotel. Ook een aantal huizen moest het veld ruimen. Ze stonden in het schootsveld.

Bezienswaardigheden
De sluizen van Kornwerderzand zijn genoemd naar professor Hendrik Antoon Lorentz, maar ontworpen door ingenieur Dirk Roosenburg. Als voorbeelden van Nederlands watermanagement zijn ze voor buitenlandse toeristen een bezienswaardigheid. Maar als gave voorbeelden van bouwen in gewapend beton zijn ze ook de moeite waard voor bezoekers met interesse in bouwkunde.
Het Kazemattenmuseum vertelt de geschiedenis van de verdedigingswerken. Het bestaat uit vijf kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum. Bezoekers ervaren hier hoe het leven in de kazematten moet zijn geweest. Daarnaast geeft het museum veel achtergrondinformatie, bijvoorbeeld over de gevechten bij de stelling en de vlucht van de Lockheed Hudson die vlak bij Kornwerderzand neerstortte.

Wonen en leven
Nog altijd zijn de inwoners van Kornwerderzand in meerderheid werkzaam in het beheer van het waterpeil in het IJsselmeer. Het kleine dorp is niet meer zelfvoorzienend. De inwoners maken gebruik van de voorzieningen in Harlingen.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Geschichte von Breezanddijk

Diese Abschlussdeichdörfer sind die Jüngsten: Während man Kornwerderzand (22 Einwohner) aus räumlichen und gesellschaftlichen Gründen noch so genannt werden kann, trifft das für Breezanddijk (4 Einwohner) kaum zu. Doch Breezanddijk erhielt den Dorfstatus aus verwaltungstechnischen viel leichter. Die Bewohner beider Dörfer arbeiten am Deich und bei den Schleusen; beide Dörfer wurden auf so genannten Arbeitsinseln gegründet. Von hier aus wurden die Arbeiten am Abschlussdeich (fertig gestellt 1932) durchgeführt.

Bei Kornwerderzand gibt es eine doppelte Schutzschleuse mit Vor- und Binnenhafen und einer Reihe von Spülschleusen. Dieser Schleusenkomplex entstand zwischen 1928 und 1932, benannt nach Prof. Hendrik Antoon Lorentz. Sie wurden entworfen von Ir. Dirk Roosenburg, der als Berater für die das Büro Zuiderzeewerken tätig war. Sie gelten als Beispiel für das Bauen in eingefasstem Beton. Um die darin befindlichen Schleusen noch bessre zu schützen, wurden ab 1931 verschiedene Bunker gebaut, die Stellung Kornwerderzand.

Während des Baus des Abschlussdeiches entwickelte sich auf der 30 Hektar großen Insel ein Dorf mit einigen hundert Einwohnern; die meisten von ihnen arbeiteten bei den Zuiderzeewerken, aber auch Zulieferer- und Versorgungsbetriebe ließen sich nieder. Es entstand eine isolierte Gesellschaft, zwar mit Strom, aber ohne Telefon. Eine Krankenstation, eine kleine Schule, ein Laden einschließlich Friseur und Poststelle – nicht zu vergessen eine katholische und eine protestantische Kirche, die gebaut wurden sowie Tankstelle und Hotelpension in einer Holzbaracke. 1928 wurden auch Häuser fürs Schleusenpersonal errichtet.

Während der Besatzungszeit durch Nazi-Deutschland kamen einige Bunker hinzu. An Kornwerderzand ging der Krieg nicht spurlos vorbei; das Hotel aus Hotel brannte 1940 ab, Häuser mussten geräumt werden, da sie im Schussfeld standen. Das ist Vergangenheit; Breezanddijk ist eine Arbeitsinsel mit einem Hafen an der IJsselmeerseite, und im Sommer beherrschen Camper und Angler die Szenerie.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Peter Karstkarel

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.