Alles rund um Longerhouw
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.0000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Longerhouw


Deel:

-

-

Longerhouw

Longerhouw

Longerhouw is een oud terpdorp. Het telt een kleine zestig inwoners en ligt enigszins geïsoleerd. De oude waterwegen die het dorp vroeger met de buitenwereld verbonden, bestaan nog steeds. Zoals de opvaart naar de Makkumervaart. Tegenwoordig staat het dorp met een viaduct over de A7 in verbinding met Schettens, waarmee het een bloeiend verenigingsleven en een kerkelijke gemeente deelt.

Geschiedenis
In de geschiedenis van Longerhouw staat de landbouw centraal. De sporen daarvan zijn nog in het dorp te vinden. Bijvoorbeeld in het grote aantal flinke boerderijen aan de dorpsstraat. Centraal in het dorp (en in de geschiedenis daarvan) staat de kerk uit 1100. De toren is uit de late middeleeuwen.
In het midden van de 19de eeuw vormde Longerhouw het centrum van de Friese reveilbeweging. Aanhangers van deze christelijke stroming stonden voor een orthodoxe visie. Ze waren echter niet alleen recht in de leer, maar ook in hun daden. Ze levenden een zeer ingetogen leven. Bidden nam hierin een belangrijke plaats in. Kermisbezoek en drank waren uit den boze.

Bezienswaardigheden
De kerk is niet voor niets de trots van het dorp. Zij werd in 1757 helemaal vernieuwd. Hierbij kreeg ze onder meer haar mooie kansel, met sierlijke rococo-ornamenten en prachtige hout gesneden panelen die het leven van Jezus verbeelden.
Bij een veel recentere restauratie kwam de oude mozaïekvloer van de eerste kerk tevoorschijn. Deze vloer dateert uit de 14de eeuw en bestaat uit tegels van kleurig geglazuurd aardewerk in verschillende vormen en maten. In het mozaïek zijn voorstellingen herkenbaar, onder meer van herten en adelaars, maar ook van ridders te paard, Franse lelies en rozetten. De mooiste fragmenten zijn beschermd met glas zodat voor het publiek toegankelijk zijn zonder dat ze beschadigen.

Wonen en leven
Longerhouw zelf kent weinig voorzieningen, maar wel een actief verenigingsleven. De kinderen van het dorp gaan naar de basisschool in Schettens. Verder zijn de inwoners voornamelijk gericht op het ruim vijf kilometer oostelijker gelegen Bolsward.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Geschichte von Longerhouw

Longerhouw ist ein altes Terpdorf am früheren Marne-Arm. An den verschiedenen Typen von Bauernhöfen ist der landwirtschaftliche Charakter des Ortes abzulesen. Über die Opvaart war Longerhouw mit der Makkumervaart (und dadurch auch mit dem gesamten Friesland verbunden.

Die Kinder von Longerhouw gehen nach Schettens zur Schule.

Der Kirchturm steht inmitten des Dorfes, die 1757 erneuerte Kirche von 1250 wirkt von außen eher unscheinbar. Dafür warten im Innern einige Überraschungen auf den Besucher: die reichlich verzierte Tafel der zehn Gebote mit 1785 als Jahreszahl auf der Rückseite, die Rokoko-Kanzel aus dem Jahr 1757 und besonders schön die Tafeln mit der mit viel Liebe fürs Detail gestalteten Heilsgeschichte. Die Themen: Christi Geburt, die Kreuzigung, Himmelfahrt und das letzte Urteil. Der Name des Künstlers ist bis heute nicht bekannt. Bei der Restaurierung fand man Mosaike aus dem 14. Jh.

Man hat alles im 59 Seelen zählenden Dorf sorgfältig restauriert und zeigt es dem Besucher. Vieles davon ist auch auf der Website von Longerhouw zu sehen.

Eine Besonderheit des Dorfes: Mitte des 19. Jh. war Longerhouw in Friesland das Zentrum der Réveilbewegung um Pater Jan Felix. Réveil (Erweckung) steht für die 1814 entstandene Erweckungsbewegung innerhalb der reformierten Kirche der Westschweiz und Frankreichs. Die Bewegung warf der reformierten Kirche den Abfalls vom wahren Christentum vor und legte großen Wert auf einen streng religiösen Lebenswandel.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Gemeente Wonseradeel in de atlas van Eekhoff

Gemeente Wonseradeel in de atlas van Eekhoff

Wonseradeel in de atlas van Schotanus

Wonseradeel in de atlas van Schotanus