Alles rund um Oppenhuizen
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Oppenhuizen


Deel:

-

-

Oppenhuizen

Oppenhuizen

Een oude legende vertelt over het ontstaan van de dorpen Oppenhuizen en Uitwellingerga. Ooit hebben hier drie reuzen gewoond, zo beweert de vertelling. Broer, Douwe en Jarich. De drie broers waren zo groot als de kerktoren van Oppenhuizen. Volgens het verhaal hebben ze alle drie hun aandeel gehad in het graven van de drie vaarten die langs de dorpen stromen. De namen Broeresleat, Douwesleat en Jarichsleat zijn het bewijs.

Geschiedenis
Oppenhuizen en Uitwellingerga vormen een tweelingdorp. Beide dorpen tellen samen ruim zestienhonderd inwoners. Oppenhuizen en Uitwellingerga worden vaak in één adem Top en Twel genoemd. De dorpen zijn gebouwd langs de vaart It Ges. Ze zijn in de middeleeuwen ontstaan.
Destijds woonden hier vooral boeren. Voor hen was de vaart belangrijk om met de boot de hooilanden te kunnen bereiken. Ook de visserij en de scheepvaart speelden in de beginjaren een belangrijke rol in de groei van het (tweeling)dorp. Na de tweede wereldoorlog ontstond er een nieuwe branche, namelijk de recreatiesector. De goede (vaar)verbindingen met het Sneekermeer en andere Friese watersportgebieden heeft het karakteristieke streekdorp de laatste decennia een forse impuls gegeven.

Bezienswaardigheden
Beide dorpen hebben een Hervormde Kerk. De in 1993 gerenoveerde kerk van Uitwellingerga wordt ook voor culturele activiteiten gebruikt. Verder staat er in Oppenhuizen-Uitwellingerga een kunstwerk dat verwijst naar de legende over de drie reuzenbroeders. Het kunstwerk kreeg niet voor niets de naam De drie broers.

Wonen en leven
Door de komst van met name veel watersporter bieden beide dorpen volop horecafaciliteiten en andere voorzieningen. Cafés, restaurants, appartementen, kampeerplaatsen, bootverhuurbedrijven en winkels. De middenstand is nog volop aanwezig. Inwoners kunnen voor de dagelijkse boodschappen terecht bij de bakker, slager, supermarkt, groenten- en kaasboer.
Oppenhuizen heeft multifunctionele centrum It Harspit met aangrenzend een sportveldencomplex. De tennis- en voetbalvereniging beschikken over moderne accommodaties. It Harspit is hét centrum voor het verenigingsleven. Het gebouw biedt onderdak aan een christelijke basisschool, sportzaal, bankkantoor en diverse ruimten voor muziek, dans, toneel en vergaderingen.
Uitwellingerga en Oppenhuizen zijn goed bereikbaar en ontsloten over zowel de weg en het water.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Geschichte von Oppenhuizen

Oppenhuizen (1600 Einwohner) ist ein altes Kanaldorf am It Ges im tiefer gelegenen Gebiet im Südosten vn Sneek. Es muss um das Jahr 1000 entstanden sein; um die Kirche, gelegenen in einer Kanalbiegung, gruppierte sich das Dorf. Die im Tegenwoordige Staat van Friesland 1788 vermeldete Sjaarda Stins (auch Sjaardema) hat in der Nähe der Kirche gestanden.

Die heutige Kirche errichtete man im Jahr 1695; sie wurde vom Gemeindevorsteher D.G. van Burmania in Auftrag gegeben, eine Saalkirche, die 1834 restauriert wurde und 1817 einen Turm erhielt. Einen Impuls für das Dorf gab es 1851, als die Straßenverbindung Sneek – Oppenhuizen – Uitwellingerga angelegt wurde. Neue Wohnungen wurden vor allem nach dem Zweiten Weltkrieg gebaut.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus