Alles rund um Sandfirden
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Alles rund um Sandfirden


Deel:

-

-

Sandfirden

Sandfirden

Het dorpje Sandfirden ligt aan het water van het meer De Ringwiel. Het kleine plaatsje telt zo’n twintig inwoners. Net als Idzega zijn de inwoners voor hun voorzieningen gericht op het nabijgelegen Oudega.

Geschiedenis
Sandfirden is een klein terpdorp, dat in de middeleeuwen ontstond. Op de allereerste kaart van dit gebied wordt het dorp ‘Zandvoord’ genoemd. Er stond slechts één huis en vijf boerderijen. Tegenwoordig bestaat het dorp uit een kerk, met daarnaast drie huizen. Deze woningen zijn in de 19de eeuw gebouwd en goed bewaard gebleven. Aan de weg naar de Vlakke Brekken staan enkele grote stelpboerderijen die nog bij het dorp horen.

Bezienswaardigheden
De kerk van Sandfirden is van 1732. Een door de bewoners opgerichte stichting doet haar best om het kleine kerkje te behouden. In 1998 werd het interieur zelfs geheel vernieuwd. Het idyllische kerkje en plekje lenen zich uitstekend voor culturele activiteiten.

Wonen en leven
Oudega heeft tal van voorzieningen, waar ze in Sandfirden gebruik van maken. Naast een gezellige winkelstraat, heeft het dorp een café en een restaurant.
In 1983 opende in Oudega multifunctioneel centrum It Joo haar deuren. Hier kunnen inwoners terecht om te sporten in de gymnastiekzaal met tribune. Daarnaast herbergt het centrum een feestzaal met podium, kleedkamers voor binnen- en buitensport en een centrale ontmoetingsruimte. Bij It Joo ligt ook het sportcomplex van de plaatselijke voetbalvereniging.
De inwoners van Sandfirden zijn voor het openbaar vervoer aangewezen op de bus.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Geschichte von Sandfirden

Sandfirden (20 Einwohner) zwischen Oudega und Idsega ist ein kleines Terpdorp, das im Mittelalter inmitten einer Seenplatte im Südwesten der Gemeinde entstanden. Die erste Karte von Schotanus erwähnte es 1716 als „Zandvoord“ – ein kleines Wohnviertel am Wasserlauf Het Hop. Daneben gab es noch einige Bauernhöfe. 1788 wird es im Tegenwoordige Staat van Friesland als „Zandfirde“ vermeldet.

Das Dorf besteht im Grunde genommen heute noch aus einer Kirche, einen sich darum herumgruppierenden Häusern sowie einigen Bauernhöfen. Die Häuser stammen aus dem 19. Jh. Die einfache Saalkirche wurde aus rotbraunem Backstein errichtet. Die Eisenanker beschreiben die Jahreszahl 1732. Kirchenmobiliar einschließlich der Kanzel und der Orgel stammen schon aus dem 17. Jh. n Orgel.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus