Alles rund um Wiuwert
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.0000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Wiuwert


Deel:

-

-

Wiuwert

Wiuwert

Het oude terpdorp Wiuwert ligt in de Greidhoeke tussen Leeuwarden en Sneek. Vroeger lag het aan de voormalige Middelzee.

In die tijd werd er ook veel gevist in het nabijgelegen Britswerdermeer en Swaanwerdermeer. Het gezamenlijke dorpshuis staat in het tweelingdorp Britswert. De oude dorpskern met kaatsveld ligt op een terp omringd met rijen oude huizen en het dorpscafé. Samen met de kerk geeft dit een knus en authentiek dorpsgezicht.

In de kelder van de 12e eeuwse kerk bevindt zich een groot mysterie. In 1765 eeuw werden hier door timmerlieden 11 goed bewaarde mummies gevonden. In de loop der tijd zijn hiervan nog vier overgebleven. Het wonder van Wiuwert trekt jaarlijks ongeveer tienduizend bezoekers uit binnen- en buitenland. De mummies zijn waarschijnlijk zo goed gebleven door de luchtstroming in de kelder. Wie de personen zijn die zich in de kelder bevinden is een raadsel. Waarschijnlijk is er een link met de Labadisten.

Ten noorden van het buurtschap Bessens stond vroeger de Thetingastate of Waltastate. Op deze plaats staat nu nog een gelijknamige boerderij. In de State woonde de adellijke familie Van Walta. Vanaf 1675 woonden er Labadisten, een protestants piëtistische sekte. Het aantal leden groeide tot ongeveer 400. Anna Maria Schurman was een van hen. Ze was zeer getalenteerd en studeerde aan de universiteit van Utrecht, wat zeer bijzonder was voor die tijd. De colleges volgde ze achter een gordijn. Op latere leeftijd sloot ze zich aan bij de Labadisten in Wiuwert.

© Doarpswurk

Geschichte von Wiuwert

Wiuwert zählt gerade einmal 250 Einwohner, genießt aber in Friesland und in kirchlichen Kreisen ungeheuere Bekanntheit. Und das lag und liegt daran, dass in Wiuwert die so genannten Labadisten im 17. Jh. ein Landhaus besaßen (Thetingastate oder Waltastate). Hier sammelten sich im 17. Jh. Protestanten, die den Zwist der Protestanten gegen die Katholiken, mehr noch aber den Zwist der Protestanten untereinander verabscheuten. Ihre Bewegung zählte zu Hochzeiten nie mehr als 400 Anhänger.

Jean de Labadie, in Frankreich 1610 geboren, gestorben 1674 in Hamburg-Altona, war der Inspirator dieser pietistischen Sekte, die später nach Surinam auswanderte. Der englische Philosoph John Locke besuchte die Gruppe im August 1684. Zu ihren Bekennern gehörten unter anderen der Hendrik von Deventer; als der in seiner Zeit bekannte Gynäkologe und Orthopäde Wiuwert verließ, verlieren sich die Spuren der Labadisten.

Nicht wenige behaupten, dass sich im Grabkeller der Kirche von Wiuwert Mummien früherer Labadisten befinden, die einzige Erinnerung im Ort an die frühere religiöse Gemeinschaft. Die Kirche datiert schon aus dem 12. Jh., allerdings zeigt sich der mittelalterliche Charakter nur am Nordgiebel. Umbauten wurden zuletzt 1860 und 1870 durchgeführt; die jetzige Form des Turms stammt aus dem Jahr 1888.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Baarderadeel in de atlas van Eekhoff

Baarderadeel in de atlas van Eekhoff

Baarderadeel in de atlas van Schotanus

Baarderadeel in de atlas van Schotanus