Deel:


Oranjestein

Oranjestein

Noot van de redactie
Oranjestein is één van de lokaties van de tweede editie van het Kamermuziekfestival Landgoedconcerten Oranjewoud, 24 tot en met 26 mei 2013. Voor meer informatie: zie onze Cultuuragenda of kijk op www.festivaloranjewoud.nl
Aan het einde van de Lindelaan in Oranjewoud rijst het bepleisterde neo-classicistische gebouw op van twee bouwlagen op een kelder, onder een kap. De voorgevel is zeven vensters breed met een attiek op het uitspringend middengedeelte, waarin zich de ingang met bordes bevindt. Het huis verrees op de plaats van het rentmeestershuis van de buitenplaats van de Friese Nassaus. In 1821 liet de doopsgezinde Leeuwarder koopman Pieter Cats hier een buitenplaats bouwen. De gevelindeling toont grote overeenkomst met die van Lyndenstein te Beetsterzwaag. De tuin werd door de bekende tuinarchitect J.P. Roodbaard in landschapsstijl aangelegd. Later vererfde het buiten aan de familie Bieruma Oosting. Jan Bieruma Oosting, burgemeester van Leeuwarden, liet het gebouw in 1855 aan de achterzijde vergroten door architect H.R. Stoett. Ook liet hij enkele dienstwoningen en een oranjerie bouwen. De laatste verbouwing vond in opdracht van zijn zoon Johannes in 1897 plaats, toen de achtervleugel door H.H. Kramer werd aangebouwd.

De architect heeft de huidige serre met balcon toen geplaatst. Nadat de laatste Oosting, Agatha Victoria in 1968 kinderloos overleed, vererfde Oranjestein aan jkvr. A.V. de Beaufort-van Sminia. Het authentieke gebouw met een gaaf interieur en omgeven door het landschapspark maakt Oranjestein heel bijzonder.

In de zomer en in het najaar is het park in een bepaalde periode te bezichtigen. Informatie is te verkrijgen bij de plaatselijke VVV.

Toegankelijkheid: Particulier. Niet toegankelijk. Tuinen en park beperkt toegankelijk.

Locatie

Van Limburg Stirumweg 2 - 8453 J, Oranjewoud


© Tekst: - © Foto voorblad: Albert Speelman

Oranjestein
©: Albert Speelman