Zuidoost Friesland: beken, bossen en heide - gewest in Friesland

|

Zuidoost Friesland: beken, bossen en heide

Zuidoost Friesland: beken, bossen en heide
©: FrieslandWonderland

Friesland is meer dan alleen meren, terpen, dijken en de Elfsteden, het is óók een gebied van veenontginningen, heidegebieden, bossen en beken. Samen vormen die het unieke landschap van Zuidoost-Friesland.

Hier gaat Friesland langzaam over in Drenthe en Overijssel. Landschappelijk, maar ook wat betreft de cultuurhistorie en de taal. Ten zuiden van de Tsjonger liggen ’de Stellingwerven’, die tot 1504 zelfstandig waren. Een deel van de bevolking spreekt er Stellingwerfs, een taal die meer verwant is aan het Drents, het Gronings en het Platduits dan aan het Fries.

Zuidoost-Friesland herbergt een aantal bekende toeristische plaatsen: Bakkeveen, Appelscha, het Drents Friese Wold, Noordwolde, Oldeberkoop, Beetsterzwaag en Oranjewoud. Daar vindt u prachtige bos- en heidegebieden, statige landhuizen, uitgebreide fiets- en wandelpaden, galleries, musea en attracties voor kinderen. Maar ook de minder bekende delen van het gebied zijn zeer de moeite waard. Neem bijvoorbeeld ’De Frije Wiken’, een schitterend en nog grotendeels onontdekt gebied tussen de Opsterlandse Compagnonsvaart en De Tsjonger. Net als in De Grote Veenpolder, ten westen van Wolvega, gaan cultuurhistorie en natuur hier bijna ongemerkt in elkaar over. De grootschalige turfwinning in beide gebieden heeft bovendien geleid tot een stelsel van vaarwegen, die tegenwoordig deel uitmaken van de Turfroute, een prachtige recreatieve vaarroute door Zuidoost-Friesland, Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel.

Colofon

FrieslandWonderland

© Foto voorblad: FrieslandWonderland


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.