Damclub DOS

Damclub DOS
©: Damklup Easterein

De damclub D.O.S. is opgericht in 1957.

Er werd toen al een tijd ' gedamd ', maar niet zozeer in clubverband.

Bij de kapper E. (Elze) Veenstra was het altijd erg gezellig.

Er kwamen langzamerhand meer mensen om die reden bij de kapper.

Naast het haarknippen en het gesprek, raakte het volk daar ook aan het dammen.

Zo ontstond het idee om een club op te richten.

Eén van de oprichters, P. Hiemstra, is nu in 1995, nog lid.

De eerste voorzitter was de kapper zelf: E. Veenstra. Deze verhuisde na een jaar.

Een andere oprichter volgde hem op, H. (Spar) de Jong.

Het tweede jaar werd P. Hiemstra penningmeester en L. Stuiver schrijver.

Ook de laatste heeft veel voor de club betekend.

Het was in de beginjaren lastig om met de centen rond te komen.

Sommige leden verzamelden allerlei punten bij de boodschappen om te kunnen inwisselen voor geld, waarvan een dambord en houtjes konden worden aangeschaft. Het zijn vooral mannen die dammen.

Vrouwen ook lid 

In 1979 werd het eerste vrouwelijke lid ingeschreven, ' juf Griet ', of liever gezegd; Griet Breeuwsma, die als kleuterjuffrouw hier aan school stond. Later kwamen er meer vrouwen bij.

De meest ervaren damster was wel Wietske Bruinsma Ze speelde mee aan de hoogste borden en won ook in ander wedstrijdverband vaak een prijs.

De bond 

Jarenlang is de club lid geweest van de Provinciale Friese Dambond, die een onderafdeling vormde van de Koninklijke Nederlandse Dambond. Er wordt in Nederland veel gedamd, maar vooral in Fryslân. We kunnen wel zeggen dat in Fryslân op dit sportgebied “zwaar wordt nagedacht”.

Dat blijkt ook uit het aantal leden.

Dat is ook al jaren zo. Zo wonen in 1978 van de 9000 leden van de Ned. Dam Bond maar liefst 1300 in Fryslân, aangesloten bij de Prov. Friese Dam Bond. Daarnaast bestond nog een Zuidwesthoekbond met zo'n 200 leden.

Het Fries dammen is hier dan nog niet bij gerekend. Dit is weer een heel ander spel en heeft ook weer haar eigen organisatie. Een dorpsgenoot die in dit Friese spelletje bedreven is, is Germ Terpstra.

Verre reizen

Voor het spelen van competitiewedstrijden werden grote reizen gemaakt.

's Avonds en bij sneeuw en gladde wegen werd geprobeerd tegen andere clubs de punten in de wacht te slepen. Het ' tiental ' reisde zo naar noordelijk Fryslân, maar ook naar Blokzijl. Doordat er altijd met tientallen gespeeld werd, konden lang niet alle leden meespelen. Ook werden de kosten steeds hoger.

In het laatste jaar bij de ' Bond ', speelde D.O.S. met twee tientallen: het eerste ' in de tweede klasse A en het tweede in de derde klasse A van de afdeling ' noord ', en reisden ze naar Schoolzijl, Oude Bildtzijl, Wolvega, Marknesse en Twijzelerheide.

Het eerste tiental werd toen ook nog kampioen in haar klasse, maar kreeg de beker nooit toegestuurd... De reden kan wel eens verband houden met het ijveren om zelf wat op te zetten...

Eigen federatie in Westergo

D.O.S. nam dan ook het initiatief om met andere verenigingen in onze omgeving een aparte vereniging op te richten. Op 11 september 1974 werd zo ' De Federatie van Dam - clubs Westergo opgericht.

Van de acht verenigingen die positief gereageerd hadden, waren het naast Easterein de clubs uit Oosthem, Ysbrechtum en Scharnegoutum die tegelijk begonnen.

Voorzitter werd A. Feitsma uit Wommels, een jaar later opgevolgd door K. Kooistra uit Easterein. Schrijver was W. Weersma uit Oosthem en penningmeester G. Zeilstra uit Scharnegoutum.

De voordelen waren dat de afstand klein was en de contributie laag.Maar het allerbelangrijkste was dat altijd de hele club tegen de hele club speelde. Toch gaf dit wel eens problemen. D.O.S. werd steeds groter en andere verenigingen langzaam kleiner.

Toen in 1975 ook Tersoal bij de federatie kwam, werd in twee afdelingen gespeeld. D.O.S. speelde mee in drie ploegen van acht personen, terwijl ook de ' rest - leden ' mee speelden voor een ' totale club competitie '.

Bestuur federatie Westergo

Het bestuur werd in 1975 gevormd door K. Kooistra voorzitter, J. de Boer (Sybrandeburen) schrijver, G. Zeilstra (Scharnegoutum) penningmeester, W. Weersma (Oosthem) competitieleider en E. Bruinsma (Ysbrechtum) algemeen adjunct.

Door het teruglopen van het aantal leden moest de vereniging uit Scharnegoutum in 1978 opdoeken.

Omdat ook het aantal leden bij andere clubs terugloopt wordt voorgeslagen om als federatie aansluiting te zoeken bij de Zuidwesthoek Bond.

Dit gaat door en sinds 1978 - 1979 speelt de vereniging in competitieverband mee in de Zuidwesthoek Bond.

Lokaal en gereedschap 

Vanaf het begin wordt er gespeeld in Us Gebou. Bij het verbouwen van dit gebouw is er één winterperiode gespeeld in de Tsjerne en later een winterperiode op de bovenzaal bij café Bergsma.

Beiden voldoen niet en iedereen voelt zich weer ' thuis ' als er weer wordt gespeeld in ' Us Gebou '.

Een andere zorg is het ' gereedschap '. Er moet een medaille kast komen. In 1974 komt er één voor 100 gulden aan de muur te hangen. In 1979 worden nieuwe borden aangeschaft. Ook komen er klokken. Het geheel wordt opgeborgen in een nieuwe houten kist.

Een clublied 

Er is al jaren een clublied, dat bij het 20-jarig bestaan is geschreven door K. Kooistra. Het wordt meestal door de leden gezongen bij het vieren van een jubileum van een van de leden. Het heet ' It skowersliet ' (wijze: Mijn Berber is ver over het water, Tekst zie Friestalige versie archief).

Leden 

In de eerste jaren van bestaan zijn er meestal tussen de tien en de twintig leden. Het gaat wat op en neer, maar genoeg om competitie te spelen en een tiental voor de ' Bond ' te hebben. Het aantal leden wordt nog groter en midden jaren tachtig zijn er ongeveer veertig leden. Ook bestaat nog een jeugdclub met zo'n 15 enthousiaste denkers. Deze jeugdclub wordt in de eerste jaren geleid door Jouke Geertsma en Yde Syszeling. Later nemen Harm Bergsma en Durk van Beem het over.

In de tweede helft van de jaren tachtig daalt het aantal leden hard. Een aantal oudere leden worden het te moeilijk of zij komen te overlijden. Anderen krijgen andere werkzaamheden met hun werk, hun studie, of andere activiteiten.

Weer anderen verhuizen.

Wij denken hierbij aan mensen zoals S. Hiemstra, A. Feitsma, M. Miedema, J. Twijnstra, F. Postma, D. Tjerkstra, L. v.d. Sluis, D. ten Dam, W. Schermerhorn, F. ten Dam, F. Dijkstra, D. de Leeuw, J. Geertsma, O. de Vlas, T. Posthuma, J. Ste-genga, K. Kooistra, M. Tjalsma, Y. Syzeling, W. Bruinsma, W. 

P. Hiemstra past meestal op het geld.

Bestuur

Na twaalf jaar wordt A. Feitsma in 1969 voorzitter. In 1978 neemt M. Tjalsma dit van zich over. De laatste is dit tot 1990. Nu, in 1995 is G. Dijkstra voorzitter.

Sinds de oprichting is P. Hiemstra ook in 1995 nog altijd lid. Hij is de enige van de oprichters die nog altijd meespeelt in de competitie.

Ook oprichter H. de Jong is in 1995 nog maar net afgehaakt als club - lid.

Andere leden die er erg veel bijdroegen, waren L. Bouma die al meer dan twintig jaar in het bestuur zit en nog penningmeester is, H. Bergsma die ook jaren schrijver was, K. Kooistra die het vijftigen jaar in het bestuur zat als schrijver, penningmeester of competitieleider, maar natuurlijk ook M. Tjalsma, die naast het voorzitterschap ook jaren allerlei zaken voor de club regelde club regelde prijzen en prijsjes voor de kleerstemmers.

Competitie 

Vooral in de jaren van 1977 tot 1985 wordt het verloop van de competitie door een groot publiek gevolgd. Bijna elke week staat er een verslag in de Bolswarder krant. De verslaggever brengt zowel de uitslag als de sfeer over in dit blad.

Wij komen koppen tegen zoals: 

'Minne en Harm, twa gelokkige minsken...'

‘Ik kin my it hier wol út e kop klauwe, sei Geart, mar dan hald ik sa'n bytsje oer...

'Troch de baarch biten en de winst út hannen...'

'Der waard omraak slein yn Easterein...'

'Lubbert ferslein en Jakob op ien ein...’

'Tsjalling rojaal, mar hast wat te mal...'

'Foarwier winst foar Willem...!'

'Harm yn foarm...'

'Twa peallen foar Klaas..'

'Wytske fan 'e wize en Jacob yn 'e prizen...'

'As waarme bakkers kâld wurde...'

'Twa punten foar Piter...'

'Geart yn spreidstand nei remise...'

'Gjin fermogens mar dochs winst foar de ponghâlder..'

Al deze koppen zeggen genoeg over sfeer en strijd waarmee gespeeld werd.

Een van de spelers die al jaren mee bovenaan speelt is L. Stuiver. Ook P. Hiemstra is echter nog altijd moeilijk te bespelen. Andere kopstukken zijn al een aantal jaren mannen zoals K.Louwsma, U. Bouma en H. Bergsma.

In de club wordt met volle inzet gespeeld, maar ook altijd nog wat nagespeeld en nagezeten. 

Seizoen 1994-1995.

In het seizoen 1994 / 1995 zijn er 15 leden: D. van Beem, H. Bergsma, W. Boersma, L. Bouma, U. Bouma, G. Dijkstra, J. Greidanus, P. Hiemstra, G. Keuning, K. Louwsma, J. Rispens, G. Stilma, R. Strikwerda, L. Stuiver en Tj. Tjalsma.

Voorzitter is G. Dijkstra, penningmeester is L. Bouma en schrijver en tevens competitieleider is R. Strikwerda.

© Tekst: Boek Easterein, auteur Klaas Kooistra © Foto voorblad: Damklup Easterein

Repetitie 2005
v.l.n.r. zittend, Durk van Beem, ?, Sake Strikwerda, Geert Dijkstra, daar tussen in Rein Strikwerda. Staand met koffiepot de koster Tjalling Tjalsma, met kopje koffie Uiltje Bouma. Op de rug ( 3) onbe

Disclaimer

Dammen met de klok
Links Klaas Louwsma rechts Lolke Bouma.

Disclaimer

Gefeliciteerd met de overwinning

Disclaimer

In het voormalige Us Gebou, 2005

Disclaimer

De derde helft
Links Klaas Louwsma en rechts Jacob de Jong

Disclaimer

Spannende partij
Links Sake Strikwerda tegenover....

Disclaimer

Damborden
In het archief is een rekening gevonden van nieuwe Damborden. In 1984 zijn er 20 nieuwe borden met damstenen gekocht bij van der Meulen in Sneek. Een totaal bedrag van fl. 424,83,- In een overzicht

Disclaimer

Met de klokken
In het archief ben ik één subsidieaanvraag tegen gekomen. Deze was gericht aan het sportfonds van de Friese Rabobanken. Dit was in 1980, de reden was dat er een toename was van het aantal leden, dat

Disclaimer

Vrouwen aan zet
Wietske Bruinsma tegenover Durk van Beem

Disclaimer

Met de klok dammen
v,l.n.r van voren: van Beem, Keuning, uiltje Bouma, Harm Bergsma.

Disclaimer

Harm Bergsma

Disclaimer

Tjalling Tjalsma

Disclaimer

Lolke zit er voor

Disclaimer

Gerrit Keuning aan zet in 2005

Disclaimer

Alles wordt goed bijgehouden
In het archief zijn uitslagen bijgehouden van heel veel partijen. Op het eind van het jaar is er een overzicht van de partijen met uitkomsten. Dit is onderverdeeld in de HOOFDKLAS, EERSTEKLAS, TWEEDE

Disclaimer

Gezellige dam avond

Disclaimer

De overwinning moet gevierd worden
Links Rein Strikwerda mei fles, rjochts Uiltje Bouma.

Disclaimer

Jacob de Jong

Disclaimer

Alle klokken op tafel
v.l.n.r. Durk van Beem, Gerrit Keuning , Uiltje Bouma, Harm Bergsma.

Disclaimer

Durk van Beem tegen Jacob de Jong

Disclaimer

Nadenken voor een zet
Sake Strikwerda is aan zet.

Disclaimer

Afrekenen in Us Gebou
Rein Strikwerda kijkt toe of iedereen betaald. Het bijzondere is dat in die tijd iedere vereniging zelf er voor zorgde dat de consumpties werden afgerekend. Hierbij was eerlijkheid een groot goed. Nie

Disclaimer

Lepeltje
Als een bestuurslid zijn taak overdroeg, werd er als dank een lepeltje van de vereniging als aandenken gegeven.

Disclaimer

Deun By

Disclaimer


|
Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.