Deel:

|


Skilplein

It part fan it doarp oan de eastkant fan de tsjerke (Skilplein, in part fan `t Heechhiem, de ferbining tusken Skilplein en De Streek) waard eartiids de `Achterbuorren` neamd. Dit yn tsjinstelling ta de Foarbuorren oan de westkant fan de tsjerke. It Skilplein wie it sintrale punt fan dy Achterbuorren. Om `t de skoallen jierrenlang om it Skilplein stiene, waard de namme Skoalplein ek faak brûkt. It Skilplein hie as boaiumbedekking skil en dat wie fynmakke skulpen. Letter waard der ek wol grint brûkt en noch wer letter (plm 1952) is it plein yn `e mande mei de Skippersbuorren fluorre. 


© Tekst: Jan Hiemstra - © Foto voorblad: Jan Hiemstra

Skilplein
©: Jan Hiemstra


Doorgang van Skilplein naar naar het Heechhiem
De lagere school tussen 1882 en 1 januari 1954. Ramen op het noorden; vier lokalen en een met gele klinkers bestraten pad er voor langs. Voor de ramen rechts een pisbak voor jongens. Over het pad moes
School als pakhuis
De school werd verkocht en door de firma Vellinga gebruikt als opslag. De contouren van de overkapping zijn nog te zien op de foto.
Nieuwbouw Skilplein
Deze huizen zijn op de plek gebouwd waar eerder de oude school stond. In de periode waarin de dorpsvernieuwing plaats vond zijn ook deze huizen gebouwd.
Schoolhuis met school
Tussen 1870 - 1892 was dit de christelijke school, rechts. Daarnaast woonde het hoofd van de school.
Doorgang Skilplein naar 't Heechhiem
De school is afgebroken, het brugje verdwenen, maar de doorgang is gebleven.
Skilplein naar het Heechhiem
Doorgang van Skilplein naar Heechhiem
Veranda
Tegen de school was een overkapping gemaakt. Daar speelden de kleinere kinderen onder. Op het schoolplein staat een grote 'Amerikaanse auto', linkst staat Ysbrand en rechts Winfried Kornelis.
Woning van het schoolhoofd
Voor de woning stonden de lindebomen.
Skilplein oostkant
Op de plek van de school zijn twee woningen gekomen onder een kap. De dakpannen zijn hergebruikt van de eerdere school. Daarachter de schoolmeester woning. En de lindebomen zijn gekapt
Us Gebou
Het gebouw is als naaischool gebouwd. Het is ook een lagere school geweest. Na de 50 er jaren is het in gebruik genomen als verenigingsgebouw. Links ging je oorspronkelijk het gebouw binnen. Daar ware
Van Skilplein naar De Streek
De doorgang van het Skiplein naar de Streek.
Kleuterschool
Dit gebouw is geen kleutershool meer. Het is begonnen als openbare school. Daarna is er een winkel, een verenigingsgebouw, een kleuterschool, een drukkerij, een winkel, een opslag voor de melkboer, ee
Ingang
Eerder was hier de Kleuterschool, nu is het een kapperzaak, 't Kniplokaaltsje'.
Skilplein richting noorden
De auto's kunnen parkeren op it Skilplein. Toen de scholen er nog waren was het schoolplein. Eerst lag er een laag schelpen op, later werd dat grind.
Skilplein richting noorden
De auto's kunnen parkeren op it Skilplein. Toen de scholen er nog waren was het het schoolplein. Eerst lag er een laag schelpen op, later werd dat grind.
Skilplein 15
Skilplein 15. Hier woonde jaren bakker Dantuma. Voor de oorlog (1940-1945) was het al een hele moderne bakker.
Doorsteek Skilplein - kerkhof
Door deze nauwe steeg kon je van het schoolplein naar de kerk toe.
Doorsteek Skilplein - kerkhof
Door deze steeg kon je van het schoolplein naar de kerk. Hier is de nieuwbouw zichtbaar.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!