De Klinze Aldtsjerk
FriesDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.0000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Webshop


Deel:

-

-


De Klinze

De Klinze

De Klinze

Aan de oostkant van Aldtsjerk staat aan het einde van een monumentale oprijlaan het van oorsprong 17de eeuwse landhuis de Klinze. Waarschijnlijk verwijst deze naam naar de uitdrukking 'oppe Klinke wenje' (op het mooiste punt wonen).
De oudst bekende bewoner was Hessel van Aysma, maar later werd het Van Sminia-bezit. Omstreeks 1877 werd het huis behoorlijk vergroot maar 20 jaar later kreeg het zijn eerdere omvang terug. De oude structuur van het stateterrein is intact gebleven. Het park om het gebouw werd in 1834 door de tuinarchitect L.P. Roodbaard aangelegd: zowel achter de Klinze als aan de westkant van de oprijlaan is de landschappelijke aanleg met vijverpartijen en bruggen te zien. Vanaf 1681 tot 1966 bezaten de Sminia's, een adellijk geslacht van bestuurders en raadsheren, de state. Eén van de bekendste eigenaren was het statenlid jhr. Hector, die door zijn huwelijk in 1864 met een Buma-dochter bijzonder rijk is geworden. In die tijd telde de chique ingerichte Klinze 40 kamers! Een ander markant lid was jhr. Hobbe, die aan zijn familienaam de toevoeging Van Baerdt heeft gekregen. Hij was een groot liefhebber van het buitenleven. Hij hield zelf paarden en was voorzitter van het Fries Paardenstamboek. Hobbe schaatste ook graag en was bestuurslid van de Elfstedenvereniging. Zijn jongste kind, Tjallinga Aurelia Wilhelmina bleef tot 1966 op De Klinze wonen.
Nu is het landhuis in gebruik als hotel-restaurant. Het park is vrij te bezichtigen.

Toegankelijkheid: Gebouw gedeeltelijk te bezichtigen. Park vrij toegankelijk.

Tekst: © Stichting Staten en Stinzen, auteur: mw.drs. R.Mulder-Radetzky - Foto: © Albert Speelman

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.