De Schierstins Veenwouden
Sloepenbox 2020, Voor iedereen die een sloep heeft of zoekt!

Zomeraanbieding: Sloepenbox 2020, Voor iedereen die een sloep heeft of zoekt!

Verberg deze advertentie

Wil je Friesland verkennen met een sloep, dan mag je de Sloepenbox 2020 niet missen. 230 pagina`s met wetenswaardigheden over het varen met een sloep in Friesland. De box wordt gecompleteerd met een viertal sloepenkaarten van het gebied rond Drachten, Grou, Langweer en Koudum.

In de sloepenbox vindt u naast informatie over leuke eet- en drinkgelegenheden en overnachtingsmogelijkheden ook praktische informatie over trailerhellingen, sloepenbouw- en onderhoudsbedrijven en tankstations.

Deze complete box is via deze website te bestellen bij de uitgever met een aantrekkelijke korting! U betaalt geen verzendkosten a € 4,40. Gebruik bij het bestellen de kortingscode "WONDERLAND". | Prijs inclusief verzenden: € 17,50

FriesDuitsEngels

Webshop


Deel:

-

-


De Schierstins

De Schierstins

Schierstins

De Schierstins aan de Hoofdstraat is de enige bewaard gebleven middeleeuwse verdedigbare torenstins in Friesland. De naam verwijst naar de vroegst bekende eigenaren, de `schiere monniken' of Cisterciënsers, die volgens een oorkonde uit 1439 de toren bezaten. De toren stond binnen een omgracht terrein op een heuvel en was uit veiligheidsoverwegingen pas op de hoogte van de verdieping via een ladder te bereiken. De dikke bakstenen muren bevatten schietgaten en later kruisvensters.
Vanaf de 17de eeuw werd de stins voor bewoning geschikt gemaakt en met een aanbouw aan de oostzijde uitgebreid. Voorname personen uit Leeuwarden en Franeker gebruikten de stins in de 18de eeuw als buitenplaats zoals professor Gerdes en zijn vrouw en hun dochter die met professor S.H. Manger, theoloog aan de universiteit van Franeker was getrouwd. In het begin van de 19de eeuw verwierf de Leeuwarder burgemeester Thijs Feenstra het complex. Een opvallende eigenaar was B.Th. baron van Heemstra die vanaf 1871 er een museum heeft ingericht.
Later raakte de toren in verwaarloosde toestand. In 1906 en in 1961 werd het complex ingrijpend gerestaureerd. In de toren zijn oude bouwfragmenten te zien terwijl in de aanbouw, in de zaal met fraaie rococo-schoorsteenomlijsting exposities worden gehouden. Het complex is eigendom van de gemeente en is nu als cultureel centrum toegankelijk.

Toegankelijkheid: Het hele jaar geopend van dinsdag t/m zaterdag, 13.30-17.00 uur.

Tekst: © Stichting Staten en Stinzen, auteur: mw.drs. R.Mulder-Radetzky - Foto: © Albert Speelman

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.