Postkantoor Lemmer
FriesDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Webshop


Deel:

-

-


Postkantoor

Postkantoor

Lemmer, Nieuweburen 10: postkantoor

Pas rond 1885 nam het rijk het initiatief tot een systematische architectuur voor de postkantoren. De invloedrijkste ontwerper voor de postkantoren is rijksbouwmeester C.H. Peters geweest, die zijn eerste opleiding in Friesland genoot. Zijn ontwerpen zijn in vele steden herkenbaar en er wordt dan ook van een specifieke postkantorenstijl of postkantorengotiek gesproken.

Het tamelijk eenvoudige ontwerp voor Lemmer dateert uit 1906. Kenmerkend zijn het gebruik van rode baksteen met natuurstenen speklagen evenals het fries van profielstenen en het gebruik van grote muurankers.

Het gebouw is acht traveeën breed met een negende travee onder een lessenaardak, waarin de toegang tot het kantoor is opgenomen. In de rechter travee is de opgang naar de bovenwoning. Op de dakvoet staan enkele kapelletjes en op de nok zijn bundelschoorstenen geplaatst.

Tekst: © Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Foto: © Provincie Fryslân

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.