Stoomolieslagerij te Drachten
FriesDuitsEngels

Webshop


Deel:

-

-


Stoomolieslagerij te Drachten

Stoomolieslagerij te Drachten

Moleneind NZ/Oliemolenstraat: stoomolieslagerij

Aan het Moleneind ten westen van de kern Drachten vestigden zich in de negentiende eeuw enkele windhoutzaagmolens en een windoliemolen. De oliemolen bestond uit een hoog oprijzend, vierkant bakstenen onderstuk met taps toelopende muren. Hierop stond het houten achtkant van de windmolen.
Aan het einde van de negentiende eeuw ging de olieslagerij over op stoomaandrijving en werd de windmolen afgebroken op het vierkante onderstuk na. In 1903 werd de olieslagerij door een brand verwoest. Direct werd het bedrijf weer opgebouwd, waarbij het vierkante molenrestant gehandhaafd bleef. Aan weerszijden van de molenonderbouw verrezen bedrijfsruimten in traditionele stijl, met rondboogramen.
In de jaren zestig werden de bedrijfsgebouwen overgenomen door de bandenfabriek van de Fa. Dunlop-Enerka en werd de vaart voor het bedrijf gedempt. De oude fabrieksgebouwen met de molenonderbouw zijn tot de dag van vandaag blijven staan en vormen een markant industrieel ensemble.

Tekst: © Stichting Industrieel Erfgoed Noord Nederland - Foto: © Stichting Industrieel Erfgoed Noord Nederland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.