Alles oer Blije
NederlandsDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles oer Blije


Deel:

-

-

Blije

Blije

Het terpdorp Blije is ontstaan op een kwelderwal langs de Friese noordkust. In de levensbeschrijving van abt Frederik van Hallum uit de dertiende eeuw werd het dorp al vermeld als ‘Blythe’. De dorpsbewoners hadden vroeger de schimpnaam ‘de Blijer Bellefleuren’: een oud appelras.

In Blije staan maar liefst 14 rijksmonumenten geregistreerd waaronder twee woonterpen. Het dorp heeft één van de oudste cafés van Nederland, dat vroeger dienst deed als herberg.
Op steenworp afstand van het dorpscafé staat de Sint-Nicolaaskerk. Deze kerk heeft een grote dertiende eeuwse Romaanse toren met een zadeldak. In het interieur zijn bijzondere renaissance- grafzerken te vinden.
De voormalige Doopsgezinde Vermaning is terug te vinden aan de Voorstraat. Na de bouw van een voorhuis in de jaren dertig van de vorige eeuw werd de Vermaning gebruikt als schuur. De karakteristieke ramen zijn nog aanwezig.

Het waterschap Blija Buitendijks is het kleinste waterschap van Nederland. Terwijl alle andere Friese waterschappen in 2004 opgingen in Wetterskip Fryslân bleef Blija Buitendijks zelfstandig. Reden daarvoor was dat het waterschapsbestuur en natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea verschillend dachten over het beheer van het gebied. Blija Buitendijks beheert 100 hectare natte kwelders en graslanden. Het land overspoelt regelmatig en wordt beschermd door een zomerdijk.

In en rond Blije zijn allerlei mogelijkheden voor een leuke dag uit. Aan de Stationsweg is één van de weinige katoendrukkerijen van Nederland gevestigd: Atelier Kleine-lijn. Er worden ook workshops en demonstraties georganiseerd.
Op de zeedijk hebt u een schitterend uitzicht over het Wad. Meestal kunt u Ameland duidelijk zien liggen. De boot ernaartoe vertrekt vanaf de pier van het nabijgelegen Holwerd. Een ‘dagje Ameland’ is dus prima te doen. Wadlopen naar het eiland is ook mogelijk vanuit Holwerd.
Wandelaars kunnen het Historische Wandelpad naar Holwerd lopen. Deze route van ongeveer 6 kilometer gaat deels langs het oude spoortracé van het beroemde Dokkumer Lokaaltsje.
In Hegebeintum kunt u naar het bezoekerscentrum van de hoogste terp van Nederland.

© Doarpswurk

Histoarje fan Blije

Blije is in terpdoarp dat inkele ieuwen foar de jiertelling op in kwelderwâl ticht by de kust ûntstien is. It meast ier wurdt Blije neamd yn in libbensbeskriuwing fan abt Fredericus van Hallum út de 13e ieu. Lyk as de measte oare doarpen yn noardlik Ferwerderadiel en noardwestlik West Dongeradiel, is Blije nei it suden ta oer it wetter ûntsletten troch de lange Blijer Feart rjochting Dokkumer Ie, dy ‘t in letter dimpte haven tichtby de kearn hie. Dizze ferrûn winkelheakfoarmich en dat is oan it brede profyl fan de hast plein-eftige Hoofdstraat – mei de herberch – en it earste stik fan de Stationsstraat te erfaren. Boppedat leit Blije yn in opfallend web fan paden en wegen. By de doarpshaven en oan de Voorstraat kamen konsintraasjes fan bebouwing te stean. Frij wat mear nei it suden ta leit noch altyd it oansjenlike buorskip Farebuorren oan de Blijer Feart.

De terp is oan it ein fan de 19e ieu gruttendiels ôfgroeven. De tsjerke mei it hôf binne oan it ringfoarmige paad ta, dizze ûntmanteling besparre bleaun. Op dit net al te hege terprestant stekt de tsjerke no op in spannende posysje boppe de legere bebouwing fan de Voorstraat út en is allinne te berikken troch in pear smelle trochgongen. Út de struktuer fan no is amper te sjen hoe as de sitewaasje fan de terp yn de midsieuwen wie.

De mânske doarpstsjerke wie wijd oan Sint-Nicolaas. De toer mei sealdak en in oerwulve ûnderste romte is boud yn de 13e ieu; de bekroaning is wierskynlik yn 1741 oanbrocht of ferfongen. De letGoatyske tsjerke is ienbeukich en is om 1540 hinne as ferfanger fan in âldere tsjerke boud. It skip hat steunbearen en it koar hat in fiifkantige sluting. Yn de tsjerke fine we meubilêr út it begjin fan de 18e ieu en inkele besûndere sarken út de renêssânse, wêrby in portretsark troch Vincent Lucas.

Blije kaam te lizzen oan it lokaalspoar en oan de súdkant stiet, oan de râne fan de doarpsbebouwing it noch aardich geve stasjonsgebou út 1901.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Ferwerderadeel in de atlas van Eekhoff

Ferwerderadeel in de atlas van Eekhoff

Ferwerderadeel in de atlas van Schotanus

Ferwerderadeel in de atlas van Schotanus

Blija in de nevel

Blija in de nevel