Alles rund um Brantgum
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Brantgum


Deel:

-

-

Brantgum

Brantgum

Het terpdorp Brantgum ligt in het uitgestrekte kleigebied ten noordwesten van Dokkum. Het dorp heeft een kenmerkende radiale vorm met de kerk in het midden. De oude ringweg is zelfs nog te herkennen. In 1853 werd over de terp de nieuwe weg van Holwerd naar Dokkum aangelegd.
Brantgum vormt een eenheid met de terpdorpen Foudgum en Waaxens. De drie dorpen hebben gezamenlijk een Vereniging voor Dorpsbelang. De oude school fungeert als gemeenschappelijk dorpshuis.

Archeologische vondsten tonen aan dat hier al mensen woonden aan het begin van onze jaartelling. De twaalfde-eeuwse kerk heeft in de noordelijke muur schitterende Romaanse versieringen van tufsteen.
Ook de moeite waard is het standbeeld van de beroemdste inwoner van Brantgum, de schilder Ids Wiersma. Hij schilderde voornamelijk Friese landschappen en het boerenleven en tekende zelfs voor het koninklijk huis. Ter ere van zijn werk is er op de dorpsvlag een gouden penseel afgebeeld. De plaatselijke school en hoofdstraat zijn naar hem vernoemd.

Ten noorden en oosten van het dorp loopt nog de oude, ongeasfalteerde weg van Holwerd naar Dokkum, die nu een prachtige wandelroute vormt. Door de weidse groene greiden kunt u een wandeling maken naar de fraaie terpdorpen Waaxens en Foudgum.
Op een steenworp afstand ligt het Werelderfgoed Waddenzee met haar fraaie natuur. Vanaf de pier van het nabijgelegen Holwerd kunt u de boot nemen voor een dagje Ameland. Een paar kilometer naar het zuidoosten ligt het unieke vestingstadje Dokkum.

© Doarpswurk

Geschichte von Brantgum

Brantgum, bereits vor Beginn unserer Zeitrechnung entstanden, ist das ideale Terpdorf schlechthin – wenn es nicht 1853 die Straße zwischen Holwerd und Dokkum gegeben hätte, die seitdem mitten durchs Dorf führt. Die alte vorhandene Terpstruktur wurde durch den Heemstraweg zweigeteilt.

Vor Beginn der dichteren Besiedlung war Brantgum (heute 200 Einwohner) über den Wasserweg gut erschlossen, kjannte Verbindungen über Foudgum zum Dokkumer Ee. Von der alten Dorfstruktur ist noch die Schule geblieben (1870) sowie die romanische Dorfkirche (12. Jh.). Die alten Tuffsteinmauern sind noch gut im westlichen Gemäuer erkennbar, an der Nordseite gibt es noch einen kompletten Rundbogenfries, der allerdings erst 1876/77 bei einer Restuarierung wiederentdeckt wurde. Die Kirchturmspitze stammt ebenfalls aus dieser Zeit. Zum ersten Mal wurde Brantgum 1450 in einer Heiratsurkunde von Aede Jongema Teytsma und Harka Eijsingha erwähnt.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Westdongeradeel in de atlas van Eekhoff

Westdongeradeel in de atlas van Eekhoff

Westdongeradeel in de atlas van Schotanus

Westdongeradeel in de atlas van Schotanus