Alles oer Burdaard
NederlandsDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles oer Burdaard


Deel:

-

-

Burdaard

Burdaard

Het schilderachtige dorp Burdaard is ontstaan langs de oevers van de kronkelende Dokkumer Ie en ligt op de grens van het Friese kleigebied en de Dokkumer Wâlden. Ná Leeuwarden is dit de eerste plaats waar je de trekvaart via een brug kan oversteken. Verder stroomafwaarts, tot Dokkum, is nog één andere brug.
Vroeger was Burdaard een belangrijke rustplaats voor de scheepvaart en het kruisende verkeer over de weg. Hotel-Restaurant It Posthûs is nog steeds een prominente plek bij de ophaalbrug. Aan de zuidkant van het water ligt de Hervormde kerk uit 1851 op de eeuwenoude terp.
De 23 meter hoge molen de Zwaluw torent boven het weidse vlakke landschap uit. De molen trekt vele bezoekers, vooral doordat deze molen uniek is in zijn soort. Het is een gecombineerde molen die gebruikt wordt voor het zagen van hout en het malen van meel. Veel thuisbakkers weten via het smalle weggetje langs het water het molenwinkeltje te vinden. Het enthousiaste molenaarsechtpaar Tollenaar en de vele vrijwilligers vertellen u er alles over.
Uniek is het ook Ruurd Wiersmahûs, museum voor naïeve kunst. Na het ontploffen van een oliekachel beschilderde melkvaarder Ruurd Wiersma de wanden van zijn woonkamer. Dit leverde een kleurig panorama op waarbij de vier jaargetijden worden uitgebeeld.

Veel boten leggen in Burdaard aan om een paar dagen in dit knusse dorp te verblijven. Het dorp heeft ook een jachthaven. ‘s Zomers is het hierdoor gezellig druk met watersporters. Camping Mounehiem naast de molen biedt gasten gegarandeerd een mooi uitzicht als ze wakker worden. U kunt ook verblijven in de Bêd en Brochje van familie Kingma of vakantiewoning Het Werkmanshuisje.
Burdaard ligt langs de route van de beroemde Elfstedentocht, tussen Dokkum en Bartlehiem. U kunt deze route langs de Dokkumer Ee ook per fiets afleggen richting Leeuwarden of Dokkum. De Rietlandroute, van Holwerd naar Kampen, loopt ook langs Burdaard.
Wandelaars kunnen uit de voeten met vier historische wandelpaden en een Swalkrûte langs Tergrêft en Wânswert.

© Doarpswurk

Histoarje fan Burdaard

Burdaard is in terpdoarp en in wetterstreekdoarp. Oan de gemeentlike weryndieling ta lei Burdaard yn twa gemeenten. It diel oan de súdkant fan de Ie hearde by Dantumadiel, it noardlike part – lange tiid Wânswert oan de Streek neamd – hearde by Ferwerderadiel. It doarp is al inkele jierren foar de jiertelling ûntstien op in terp mei in radiale ferkaveling. De terp leit krekt oan de súdkant fan de Ie.

De Ie waard al gau yn de 17e ieu in ferkearsier fan belang yn de sterk ferbettere wetterstruktuer yn it noardeasten, dêr ‘t nochal wat opfearten út de doarpen op oansletten waarden. It ferkear en hannel oer it wetter befoarderen dat der by Burdaard earst oan de súdkant en letter ek noardlik fan de Ie – dêr ‘t yn 1647 it jaachpaad foar de trekfeart kaam - in lintbebouwing groeide mei pânen mei hannels-, yndústry- en wenfunksjes. It waard in nije delsetting, wêrby ‘t mei namme oan de súdkant sletten bebouwingswanden kamen. Sa ûngefear yn it midden fan de bebouwing liet in partikulier in brêge oer de Ie slaan. In brêge, dêr ‘t reizgers oan ‘t yn de 20e ieu ta tol betelje moasten. De troch de skiednis bepaalde ferskillen fan de wâlskanten binne hjoed de dei noch te erfaren. Oan de kant fan it jaachpaad lizze kaden, oan de súdkant tunen, dy ‘t troch in paad fan de wenningen skieden binne.

De âlde doarpstsjerke is yn 1851 ferfongen troch in nij gebou mei spitsbôgefinsters en in mânske geveltoer mei in ynsnuorre spits. De pastorije is ek yn dat jier boud. De ôfskiedenen bouden yn 1861 in tsjerke. De hjoeddeiske grifformearde tsjerke kaam yn 1893 oan de Wânswerter kant ta stân.

It fan oarsprong warbere doarp hat op de flanken noch belangrike neitinzen. Yn it noardeasten is dat de grutte hout-, nôt- en pelmûne “De Zwaluw”út 1875, mei dêr omhinne 19e-ieuwske houten skuorren. Nei in brân is de mûne opnij opboud. Oan de oare kant fan Burdaard stiet it kloeke gebou fan de agraryske, koöperative oankeapferiening “De Eendracht” út 1916; it gebou is yn 2003 mar krekt fan de ûndergong rêden.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Dantumadeel in de atlas van Eekhoff

Dantumadeel in de atlas van Eekhoff

Dantumadeel in de atlas van Schotanus

Dantumadeel in de atlas van Schotanus