Alles rund um Burgwerd
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slecht € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slecht € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.0000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Burgwerd


Deel:

-

-

Burgwerd

Burgwerd

Op nog geen twee kilometer ten noorden van Bolsward ligt Burgwerd. Midden door het dorp loopt de Bolswarder trekvaart. Met de ligging aan het water is Burgwerd een gewilde woonplaats voor mensen die in Bolsward werken. Het dorp telt ongeveer driehonderdvijftig inwoners.

Geschiedenis
Rond het jaar 1000 werden er om en nabij Burgwerd dijken aangelegd. Deze beschermden het gebied tegen het water uit de Middelzee. De terp waarop het dorp is gebouwd behoort tot één van de oudste terpen in de omgeving. Het dorp wordt onder verschillende benamingen gevonden in de literatuur. Zo heette het in de 13de eeuw Borghwart. Maar ook Borghwert en Borgwerd komen in de analen geregeld voor.
De aanleg van de trekvaart in 1638 was belangrijk voor de groei van het dorp. Deze vaart werd, op kosten van de stad Bolsward, aangelegd om de nabije meren en plassen met elkaar te verbinden. Belangrijk omdat er in die tijd vooral over het water handel werd gedreven.
Vandaag de dag is een woning aan de trekvaart nog altijd een gewild object. Men kan voor de deur een boot aanleggen en in de winter de schaatsen onderbinden.

Bezienswaardigheden
De Hervormde Kerk van Burgwerd dateert van begin 13de eeuw. De kerk is begin 18de eeuw behoorlijk gerenoveerd. Bestaande muren werden ommetseld voor extra stevigheid en ook de toren kreeg verstevigende muurankers. In de kerk staat de grote zerk van de familie Ockinga. Dit kunstwerk werd in 1550 gemaakt door Vicent Lucas. De rijke familie woonde in de Ockinga State aan de Sjungadijk. Op de plak van deze state staat vandaag de dag een boerderij.
Aan de overkant van het water staat de Rooms-katholieke Sint Johannes kapel. Deze kapel is na de Tweede Wereldoorlog gebouwd voor de vluchtelingen die in Burgwerd bleven wonen. De kapel wordt niet meer voor kerkdiensten gebruikt.

Wonen en leven
Toneel, biljart, schaatsen, kaatsten, badminton, muziek. Inwoners kunnen uit verschillende verenigingen kiezen in het dorp. Burgwerd heeft ook een eigen basisschool It Skûlplak en peuterspeelzaal. Het dorp kende vroeger een rijke middenstand, maar tegenwoordig zijn de inwoners voor hun boodschappen aangewezen op Bolsward.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Geschichte von Burgwerd

Burgwerd hat enge Bindungen zur Bolswardertrekvaart und liegt im Süden des Tjaard van Aylvapolder. Hier am Sjungadijk hat sich eine kleine Ortschaft entwickelt. Auch das Hemert-Viertel im Westen zählt noch zu Burgwerd (240 Einwohner). Der Ortskern ist auf den Wasserweg gerichtet. Wohnhäuser und Betriebe liegen am Wasser, die alte Dorfkirche und das große Pastorat auf Terpresten am Kloosterweg. Burgwerd hat sich nicht wie so viele friesische Dörfer rund um die Kirche entwickelt, sondern lebt von und am Wasser.

Diesseits und jenseits des Kanals sind Kirchengemeinden zu Haus: die katholische Kapelle aus der Nachkriegszeit, die Architetk Arjen Witteveen entwarf, sowie die reformierte Kirche, die ursprünglich aus dem 12. Jh. stammt. Das gotische Gebäude wurde 1762 von Claes Bockes Balck umgebaut. Im Kircheninnern sind Kanzel und Kirchenbänke sowie Taufbecken und eine Orgelfront aus dem Jahr 1735 sehenswert. Der große Grabstein erinnert an die Familie Ockinga, die 1550 den Handwerksmeister Vincent Lucas mit der Fertigung beauftragte. Die Orgel entstand in der Werkstatt von Michael Schwartzburg. Yttje Buwalda machte sie der Kirche zum Geschenk, nachdem all ihre sechs gestorben waren.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Hendrik van Kampen

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Gemeente Wonseradeel in de atlas van Eekhoff

Gemeente Wonseradeel in de atlas van Eekhoff

Wonseradeel in de atlas van Schotanus

Wonseradeel in de atlas van Schotanus