Alles rund um Gaastmeer
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Gaastmeer


Deel:

-

-

Gaastmeer

Gaastmeer

Het ruim 875 jaar oude Gaastmeer is een watersportplaats. Het dorp staat rechtstreeks in verbinding met een aantal Friese meren, zoals de Fluessen, het Heegermeer en het Grote Gaastmeer. Het dorp heeft ongeveer 301 inwoners en kent heel wat terrasjes en eetgelegenheden. Een gewilde plek om te wonen en een populaire vakantiebestemming.

Geschiedenis
Gaastmeer is sinds jaar en dag verbonden met het water. In de omliggende meren werd lange tijd paling gevangen. Vissers verkochten hun vangst aan Engeland. Tot aan de Tweede Wereldoorlog stond Gaastmeer bekend om de palinghandel. Tegenwoordig zit er een professioneel zoetwatervisbedrijf in het dorp. De Nederlandse Hervormde kerk in het dorp staat op de monumentenlijst. In het gebouw staat een fraaie eiken preekstoelkuip uit de 17e eeuw en een mooi kerkorgel. De torenklok stamt uit 1517.
Gaastmeer heeft haar eigen basisschool Mids de Marren. Lange tijd stond het voortbestaan van deze school ter discussie. Opheffing dreigde omdat er te weinig leerlingen waren. In 1996 is de basisschool opgegaan in PCBO Wymbritseradiel. Zo is het bestaan van de school voor de toekomst verzekerd.

Bezienswaardigheden
Over de vele fietspaden rondom de meren kunnen prachtige fietstochten gemaakt worden. Fietspontjes zorgen ervoor dat wandelaars en fietsers gemakkelijk van de ene naar de andere kant van het water kunnen komen. Het water maakt het dorp de ideale startplaats voor een kanotocht door de omgeving. In 1998 is een route aangelegd voor kanovaarders. Zo ontstond er een verbinding tussen de Ringwiel en het Zandmeer.
Het dorp kreeg de afgelopen jaren een flinke face-lift. Veel restaurants en cafés zijn grondig opgeknapt. Zo ook de monumentale boerderij Attema Sate. De boerderij veranderde na een grondige restauratie in een prachtig pension, waar gasten kunnen overnachten in een historische kamer.
In 1968 werd de Stichting Vrienden Van Gaastmeer opgericht. De stichting sponsort voorzieningen en activiteiten in het dorp. Zo kwam er een zitbank aan het water, een piano voor het dorpshuis en een computertafel voor de basisschool.

Wonen en leven
Het dorp richt zich met haar prachtige ligging aan het water vooral op toeristen. Campings, kampeerboerderijen, jachthavens, verhuurbedrijven voor open zeilboten en platbodems. Een watersportcentrum met moderne zomerwoningen voor de verhuur, jachtwerven, restaurants. Het dorp heeft het allemaal.
Daarnaast kent het dorp een levendig verenigingsleven. Het dorpshuis biedt onderdak aan het actieve verenigingsleven. Natuurlijk mag het dorp bij het skûtsjesilen niet ontbreken. Aan het traditionele IFKS-skûtsjesilen doen twee schepen uit Gaastmeer mee: 'De Lytse Lies' in de A-klasse en 'De Hoop op Zegen' in de B-klasse.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Geschichte von Gaastmeer

Das fast 900 Jahre alte Wassersportdorf Gaastmeer (300 Einwohner) ist von allen Seiten vom Wasser her gut erreichbar, aber noch vor zweihundert Jahren schlecht über Land. Es liegt verstreut zwischen Fluessen, Piel und Groote Gaastmeer. In den zur Ortschaft gehörenden Wohngegenden Oosterend, Woudbuuren und Westerend aan de Fluyssen lebten vor allem Fischer. Der Fisch wurde nicht nur in die beiden holländischen Provinzen verkauft, sondern auch nach England. In London hatten die Aalfischer und -händler von Gaastmeer und Heeg sogar einen festen Liegeplatz. Auch heute gibt es noch einen Süßwasserfisch-Betrieb in Gaastmeer.

Im Zentrum des Dorfes dominiert die Bogenbrücke. Vier Gebäude des Ortes fallen auf: das Cafe´, ein 1875 von A. Breunissen gebauter Bauernhof, in dem heute der Hafenmeister residiert. Dazu kommt der Bauernhof Attemastate (1772) mit unterkellertem Vorgebäude (1869) und ein weiterer Bauernhof im Westen. Die reformierte Kirche ist eine Saalkirche aus dem 19. Jh. Mit Holzgiebelturm. Am Nordufer des Groote Gaastmeer wurde 1972 nach zehnjähriger Planzeit ein großer Ferienpark, der erste dieser Art in Friesland, gebaut: 56 einfache Ferienhäuser in Form von Holzzelten.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus