Alles rund um Hommerts
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Hommerts


Deel:

-

-

Hommerts

Hommerts

Hommerts en buurdorp Jutrijp vormen een tweelingdorp. Samen hebben ze een kleine duizend inwoners. Hommerts-Jutrijp ligt als een lint langs de Provinciale weg tussen Sneek en Lemmer.

Geschiedenis
Hommerts (zo’n zevenhonderd inwoners) is een langgerekt streekdorp. Het is in de middeleeuwen ontstaan langs het water Het Var. Toen de rijksstraatweg van Sneek naar Lemmer in 1843 werd aangelegd, oriënteerde de bebouwing zich op de weg. Voor die tijd waren Hommerts en Jutrijp geheel op het vervoer over water aangewezen. In het dorp staat een groot aantal boerenbedrijven.

Bezienswaardigheden
De Nederlands Hervormde Kerk in Hommerts staat op de monumentenlijst. De spits van de toren is halverwege de jaren tachtig twee keer opgeknapt. Een jaar na de eerste opknapbeurt, sloeg de bliksem in de toren. De torenklok uit 1624 werd behouden. Op 4 mei 1988 werd bij de kerk een herdenkingsteken onthuld ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Sinds 1997 heeft Hommerts een kunstherberg, waar regelmatig exposities worden gehouden. Voor de natuurliefhebbers is er, aan de Brekken, door Staatsbosbeheer een beschutte vogeluitkijkpost geplaatst.

Wonen en leven
Hommerts-Jutrijp heeft goede dorpsvoorzieningen. De Van Haersma Buma basissschool, dorpshuis Oan it Far, sportvelden en een ijsbaan. Dorpshuis Oan it Far biedt ruimte aan zowel het verenigingsleven als de sportverenigingen. Het dorpshuis is in 1998 grondig verbouwd. Ook heeft het dorp een café en restaurant, gevestigd is in een verbouwde boerderij.
Toeristen en recreanten zijn ook welkom in Hommerts-Jutrijp. Naast een landelijke gelegen vakantiecentrum, heeft het dorp een jachthaven. Voor de watersportliefhebbers bieden De Witte en Zwarte Brekken veel vaarplezier. Het bedrijfsleven ontwikkelt zich volop. Veel bedrijven vestigen zich aan het nieuwe bedrijventerrein aan de Jeltesloot. De Jeltesloot vormt een belangrijke schakel tussen het merengebied in centraal Friesland en de Zuidwesthoek.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Geschichte von Hommerts

Hommerts ist ein lang gestrecktes Straßendorf mit 600 Einwohnern und im Mittelalter als am Wasser gelegene Ortschaft entstanden. Es entwickelte sich vor allem auf der Westseite des Kanals Var. Nachdem 1843 die Straße von Sneek nach Lemmer gebaut worden war, hat sich das Dorf gewissermaßen um 180 Grad gedreht. Und sich zum Straßendorf am Johan-Friso-Kanal entwickelt.

In alten Karten ist dies noch genau zu verfolgen. Es gab Außer der Kirche blieb die Bebauung des Dorfes beschränkt aufs westliche Kanalufer. Die reformierte Kirche ist eine von Architekt P. de Jong entworfene Saalkirche mit verschiedenen Bauelementen, der Turm ist zum Teil ins Kirchengebäude integriert. Die Straße von Osingahuizen nach Heeg wurde 1849 gebaut, ohne dass dies zu weiterem Wohnungsbau und Bildung von Ortschaften geführt hat.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus