Alles oer Jonkerslân
NederlandsDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles oer Jonkerslân


Deel:

-

-

Jonkerslân

Jonkerslân

Jonkerslân is een jong streekdorp dat zich in de 20ste eeuw uit een buurtschap onder Langezwaag ontwikkelde. In 1986 kreeg het dorp de dorpsstatus. Het is gelegen in de zuidwestelijke hoek van de gemeente Opsterland, waar na de afgraving van het veen een open landschap met sloten en grasland is ontstaan.

Jonkerslân heeft een gevarieerde bebouwing van over het algemeen bescheiden boerderijen en woningen uit verschillende periodes. Op de hoek van de Fûgelsang en Feanboarch staat het dorpshuis, het middelpunt van het dorp. Naast “Us Doarpshûs” neemt ook de basisschool “De Lytse Jonker” een belangrijke en ook fysiek een centrale plaats in het dorp in.

Het kleine dorp kent een een zeer actieve bevolking. De Zo’n 300 inwoners houden met elkaar 18 verenigingen, commissies en werkgroepen in stand, die zich bezighouden met allerlei facetten van de leefbaarheid in het dorp. Uit de dorpsspiegel, een enquête die elke 4 jaar afgenomen wordt, komt dan ook naar voren dat Jonkerslân een fijn dorp is om in te wonen.

Jonkerslân is opgenomen in verschillende fietsroutes die u door bosrijke gebieden richting Beetsterzwaag of Oranjewoud leiden of door oude heide- en veengebieden richting Jubbega en Hoornsterzwaag.

Een typisch Jonkerslâns product is het ‘jarrewetter’. Het verhaal wil dat in 1583, toen Antsje Jans de jonkheer na een ernstig ongeluk met zijn paard voor de dood weghaalde door hem het bruine water uit de put naast haar huisje te schenken, de heilzame werking van dit drankje is ontdekt. Tot op de dag van vandaag wordt er water geput, daarna gebotteld en vervolgens door Pleatslik Belang verkocht.


Tekst: Plaatselijk Belang Jonkerslân

© Gemeente Opsterland

Histoarje fan Jonkerslân

It Jonkerslân is in jong streekdoarp, dat him yn de 20e ieu út in buorskip by Langsweagen ûntjûn hat. Yn dizze súdwestlike hoeke fan Opsterlân stie alles oant fier yn de 19e ieu yn it teken fan de turfwinning. Yn it noarden wie foar dat doel tusken Langsweagen en It Jonkerslân yn de Nije Feart groeven en wat mear nei it easten ta de Nijsleatster Feart, dy’t súdliker in Nijsleatster Dwersfeart krige.

Yn de omjouwing fan de lêste fearten bestie healwei de 19e ieu in beskieden delsetting fan in pear streekjes mei frij losse bebouwing. It buertsje dêr‘t de bebouwing wat tichter wie waard doe Nije Feart neamd. Yn it easten, oan de útrin fan it út it noarden wei groeven Jonkers Rak en de Alde Jonkersfeart dy‘t him wer fuortsette yn de Jonkerslânfeart, lei in oare buert: Dekema. Súdlik fan dit gebiet, krekt op it grûngebiet fan de gemeente Schoterland, no It Hearrenfean, lei de Skoatterslânske Kompanjonsfeart.

It Jonkerslân is oan de dyk tusken It Hearrenfean-Langsweagen en Koartsweagen-De Gordyk groeid nei‘t de ôffeane hege feanen fan it lêst fan ‘e 19e ieu ôf yn kultuer brocht waarden. Dat wie mooglik nei dat foar it ôffeane lân feanpolders mei in goede wetterbehearsking ynrjochte wienen. Der is yn It Jonkerslân nea in tsjerke ta stân kommen; de agraryske mienskip bleau tsjerkjen yn Langsweagen. Wol kaam der yn It Jonkerslân in iepenbiere legere skoalle. Súdlik fan It Jonkerslân heart it buorskip mei de nuveraardige namme Sing Sang no by dit doarp.

Geandewei de 20e ieu is it doarp stadichoan groeid: yn de nei-oarlochske jierren is dat proses noch wat fersterke. Sadwaande hat It Jonkerslân in fariearde bebouwing fan buorkerijen en wenningen út alderhande perioaden. Op de hoeke fan Fûgelsang en Feanborch is it wyt ferve doarpshûs it middelpunt fan it doarp. De measte buorkerijen binne beskieden; der stiet ek in oantal gruttere pleatsen mei foarein. Ferskate wenningen ha it karakter fan lânarbeidershúskes, mar der binne ek brede, oerdwers boude wenningen te finen. Oan de Jelle Beenenwei is fuort nei de oarloch in rige tradisjonalistyske dûbele wenningen boud.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Hendrik van Kampen

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Opsterland in de atlas van Eekhoff

Opsterland in de atlas van Eekhoff

Opsterland in de atlas van Schotanus

Opsterland in de atlas van Schotanus