Alles rund um Jonkerslân
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Jonkerslân


Deel:

-

-

Jonkerslân

Jonkerslân

Jonkerslân is een jong streekdorp dat zich in de 20ste eeuw uit een buurtschap onder Langezwaag ontwikkelde. In 1986 kreeg het dorp de dorpsstatus. Het is gelegen in de zuidwestelijke hoek van de gemeente Opsterland, waar na de afgraving van het veen een open landschap met sloten en grasland is ontstaan.

Jonkerslân heeft een gevarieerde bebouwing van over het algemeen bescheiden boerderijen en woningen uit verschillende periodes. Op de hoek van de Fûgelsang en Feanboarch staat het dorpshuis, het middelpunt van het dorp. Naast “Us Doarpshûs” neemt ook de basisschool “De Lytse Jonker” een belangrijke en ook fysiek een centrale plaats in het dorp in.

Het kleine dorp kent een een zeer actieve bevolking. De Zo’n 300 inwoners houden met elkaar 18 verenigingen, commissies en werkgroepen in stand, die zich bezighouden met allerlei facetten van de leefbaarheid in het dorp. Uit de dorpsspiegel, een enquête die elke 4 jaar afgenomen wordt, komt dan ook naar voren dat Jonkerslân een fijn dorp is om in te wonen.

Jonkerslân is opgenomen in verschillende fietsroutes die u door bosrijke gebieden richting Beetsterzwaag of Oranjewoud leiden of door oude heide- en veengebieden richting Jubbega en Hoornsterzwaag.

Een typisch Jonkerslâns product is het ‘jarrewetter’. Het verhaal wil dat in 1583, toen Antsje Jans de jonkheer na een ernstig ongeluk met zijn paard voor de dood weghaalde door hem het bruine water uit de put naast haar huisje te schenken, de heilzame werking van dit drankje is ontdekt. Tot op de dag van vandaag wordt er water geput, daarna gebotteld en vervolgens door Pleatslik Belang verkocht.


Tekst: Plaatselijk Belang Jonkerslân

© Gemeente Opsterland

Geschichte von Jonkerslân

Jonkerslân (300 Einwohner) ist ein junges Haufendorf, das sich im 20. Jh. aus einem Wohnviertel bei Langezwaag entwickelt hat. In der südwestlichen Ecke von Opsterland stand bis tief ins 19. Jh. hinein alles im Zeichen des Moorabstichs und der Torfgewinnung. Die Kanäle Nieuwe Vaart und Nieuwslootster Vaart wurden damals gegraben; an deren Ufern entstanden bescheidene Ansiedlungen, Nieuw Sloot war die markanteste. Im Norden davon Dekema. Im Süden davon, im heutigen Heerenveen die Schoterlandse Compagnonsvaart.

Jonkerslân wuchs am Ende des 19. Jh., als das Hochmoor entwässert und kultiviert worden war. Jonkerslân kannte keine Kirche; die Menschen besuchten die Gotteshäuser von Langezwaag. Im Süden des Dorfes gibt es ein Viertel mit dem merkwürdigen Namen Sing Sang.

Während des 20. Jh. wuchs das Dorf allmählich, nach dem Zweiten Weltkrieg wurde dieser Prozess verstärkt. Dadurch entstand eine variantenreiche Bebauung. An der Ecke Fûgelsang/Feanborch ist das weiß gestrichene Dorfhaus Mittelpunkt. Verschiedene Häuser haben den Charakter von Landarbeiterwohnungen. An der Jelle Beenenwei entstand kurz nach Kriegsende eine Reihe von Doppelhaushälften.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Hendrik van Kampen

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Opsterland in de atlas van Eekhoff

Opsterland in de atlas van Eekhoff

Opsterland in de atlas van Schotanus

Opsterland in de atlas van Schotanus