Alles rund um Katlijk
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Katlijk


Deel:

-

-

Katlijk

Katlijk

In een prachtige omgeving met verschillende fiets-, wandel en ruiterroutes ligt het schilderachtige dorpje Katlijk. Het is klein, maar rijk aan natuur en historie. Het dorp ligt temidden van een aantal mooie natuurgebieden: De Ketliker Skar, De Katlijker Heide, de Tsjongervallei en Marijkemuoidobbe. Om deze gebieden te bezichtigen, kunt u er samen met de boswachter op uit om de mooie parels van het gebied te ontdekken. Er zijn zowel fiets-, wandel- en menroutes aanwezig om het gebied te doorkammen.

Naast natuur heeft Katlijk een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, bijvoorbeeld de Thomastsjerke en het beeld de ‘Raaptepper’. De Thomastsjerke is een kleine, eenvoudige kerk, die in het begin van de 16e eeuw gebouwd is met een nostalgisch karakter. Verder is er een klokkenstoel met twee klokken. Dit was vroeger een bijeenkomstplaats voor de dorpelingen, maar wordt nu gebruikt om de boze geesten te verjagen. Deze traditie vindt ieder jaar plaats van 21 december tot en met 1 januari.

Het dorp kent verschillende horecagelegenheden, waaronder ‘Liefhebberij de Hooiberg’, een koffie- en theeschenkerij met daarbij een vlindertuin en een natuurgalerie. De familie Hoekstra-Bosma verkoopt in hun eigen unieke boerderijwinkel streekproducten die kenmerkend zijn voor Katlijk.

Tenslotte zijn er in Katlijk een aantal overnachtingsmogelijkheden, waaronder een bêd en brochje, een pension genaamd ‘d’Herberch’ en een bungalowpark (Oranjestins).


Tekst: Plaatselijk Belang Katlijk

© Ver. voor plaatselijk belang Katlijk

Geschichte von Katlijk

Katlijk (700 Einwohner) entstand als Haufendorf im späten Mittelalter im Norden der Tsjonger. Es wurde zum Torfdorf, nachdem im Norden des Dorfes, an der Grenze zu Schoterland und Opsterland die Schoterlandse Compagnonsvaart gegraben wurde. Drei Viertel bildeten den Dorfkern: Groot Katlyk im Nordwesten, noch etwas nordwestlicher Klein Katlyk und, im Norden, Nieuw Katlyk – das es heute übrigens nicht mehr als Teil von Katlijk gibt; es ist inzwischen das eigenständige Dorf Bontebok (1980). Die Viertel sind verbunden durch die Kerkelaan mit Kirche und Glockenstuhl.

Die spätgotische Kirche ist eine der ältesten in der Umgebung, wahrscheinlich 1525 erbaut. Die Rundbogenfenster wurden im 18. Jh. hinzugefügt; die Kanzel stammt aus dem 17. Jh. Neben der Kirche steht der Glockenstuhl mit klassischem Satteldach. In Katlijk wird hier das Thomas-Läuten zelebriert. Zwischen dem 21. Dezember bis zum 1. Januar werden nach einem alten Brauch die Glocken geläutet, um die bösen Geister zu vertreiben. Ursprünglich ging das Geläut nonstop; inzwischen aber nur noch von 7 Uhr morgens zehn Uhr abends. Versuche der Gemeinde Heerenveen, dies ganz zu unterbinden, blieben erfolglos. Auch das Herausnehmen der Glockenklöppel fruchtete nicht; die Bewohner fanden immer wieder neue Mittel, das Thomasläuten zu veranstalten.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Hendrik van Kampen

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Schoterland in de atlas van Eekhoff

Schoterland in de atlas van Eekhoff

Schoterland in de atlas van Schotanus

Schoterland in de atlas van Schotanus