Alles rund um Langezwaag
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

1Alles rund um Langezwaag


Deel:

-

-

Langezwaag

Langezwaag

Langezwaag is aantrekkelijk gelegen tussen de grotere plaatsen Heerenveen en Gorredijk. Het dorp is rijk aan historie en ligt in een prachtige omgeving. U kunt het gebied zowel op de fiets als wandelend ontdekken. Er zijn verschillende routes die de parels van het dorp en de omliggende natuur laten zien. Het landschap wordt gekenmerkt door de “lange zwagen”: langgerekte landerijen (zwagen) die liepen van het riviertje de Oude Ee in het noorden tot voorbij de Schoterlandse Compagnonsvaart in het zuiden.

In het dorp is een antiquariaat en zijn regelmatig exposities van een aantal professionele kunstenaars die er wonen. Jaarlijks terugkerende evenementen zijn de prestatieloop ‘De 8 van Langezwaag’ en het Floralia dorpsfeest.

In 2009 kreeg het dorp landelijke bekendheid toen werd gevierd dat Hotze de Roos, schrijver van de beroemde Kameleonboeken, er 100 jaar eerder geboren werd. Bij zijn geboortehuis herinnert een plaquette daar nog aan. In de voormalige zuivelfabriek, die samen met de smederij dienden als inspiratie voor de Kameleonboeken, kunt u overnachten.

Eerder kreeg Langezwaag al bekendheid vanwege de goede sportfaciliteiten die regelmatig worden gebruikt door professionele voetbalclubs.


Tekst: Plaatselijk Belang Langezwaag

© Gemeente Opsterland

Geschichte von Langezwaag

Langezwaag (1000 Einwohner), ein altes Terpdorf zwischen Gorredijk und Heerenveen, ist mittelalterlichen Ursprungs.

Die heutige, im Jahre 1781 gebaute Kirche, ersetzte die mittelalterliche Matthäus-Kirche. Vor dem großen Torfabstich in der Region zu Beginn des 18. Jh. war Langezwaag ein kleines Dorf. Mitte des 19. Jh. gehörte bereits eine Schiffswerft und eine Kalkbrennerei zum Dorfbild. Ende des 19. Jh. kam die Molkerei dazu.

Die Kirche aus dem 18. Jh. ist sehr einfach und besitzt einen achteckigen Kirchturm. Darüber hinaus besitzt sie einen Altar aus dem 17. und eine Kanzel aus der zweiten Hälfte des 18. Jh.; die Treppe wurde im Ludwig-XVI-Stil konstruiert. Das Vereinsheim neben der Kirche ist aus der Zeit des beginnenden 20. Jh. Im Norden des Dorfes am Hegedyk steht das um 1880 erbaute Armenhaus der Diakonie. An der Straße Plasse wurden Arbeiterwohnungen stilvoll restauriert.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland
Opsterland in de atlas van Eekhoff

Opsterland in de atlas van Eekhoff

Opsterland in de atlas van Schotanus

Opsterland in de atlas van Schotanus