Alles oer Mantgum
NederlandsDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slecht € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slecht € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.0000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles oer Mantgum


Deel:

-

-

Mantgum

Mantgum

Mantgum is een fraai terpdorp ten zuidoosten van Leeuwarden. Tot 1984 was het dorp de hoofdplaats van de voormalige gemeente Baarderadeel. Het imposante oude gemeentehuis is inmiddels particulier bezit.
Na de aanleg van de spoorlijn van Leeuwarden naar Sneek in 1883 breidde Mantgum verder uit. Tegenwoordig wonen veel forenzen in de waterrijke uitbreidingswijk. Er is een passantenhaven aangelegd met open verbinding naar de Zwette.

In de oude kern van het dorp staat de Mariakerk, die vooral opvalt door zijn gestucte buitenkant. Het achttiende eeuwse interieur met fraai houtsnijwerk is ook de moeite waard.
Bijzonder mooi, en uniek in Fryslân, is de Seerp van Galamawei. Nergens anders staan zoveel neoclassicistische middenganghuizen. Deze woningen werden vanaf 1840 gebouwd voor rijke burgers en rentenierende boeren. Voor en achter de huizen zijn prachtige tuinen aangelegd waarvan enkele in Engelse landschapsstijl.
Een oude boerderij aan de Seerp van Galamawei is verbouwd tot bed en breakfast Lyts Kanaän. De naam verwijst naar de schimpnaam van Mantgum. Het dorp kreeg deze bijnaam door de vermogende kerk en bewoners.

Kampeerders kunnen terecht op minicamping De Greidhoeke ten zuidwesten van het dorp. De camping ligt net voorbij het buurtschap Skillaerd. Daar staat een bijzondere kerktoren uit de zestiende eeuw. De bijbehorende kerk werd in 1880 afgebroken. Voor de toren staat een restant van een neergestorte bommenwerper uit de tweede wereldoorlog. De gesneuvelde Britse piloten zijn op het kerkhof begraven.
De naam Skillaerd heeft volgens een legende te maken twee zusters uit Mantgum die ruzie hadden over het stichten van een kerk. De ene zuster vond dat haar uitzicht werd verstoord en werd verbannen naar “Skillaerd” (iemand die de aard heeft geschillen te maken).

Ten noordoosten van het dorp stond vroeger de state Hoxwier. In 2010 is de state herbouwd in opdracht van dhr. Swierstra, een nazaat van de bewoners van de state. Oude tekeningen van J. Stellingwerf zijn gebruikt als inspiratiebron voor de nieuwe state.
Boer Fokkema, de laatste zwanenvanger van Nederland had tot de jaren 70/80 van de vorige eeuw een middeleeuws privilege op het vangen van zwanen. De gevangen zwanen werden allemaal bij Hoxwier uitgezet.

© Doarpswurk

Histoarje fan Mantgum

Mantgum is in terpdoarp dat yn 1329 as Mantinga-heem yn de boarnen foarkomt, mar folle âlder is. It lei tichtby de westkant fan de Middelsee en no leit it oan it spoar Ljouwert-Snits. De leane dy’t de spoarhalte mei de tsjerketerp ferbynt, de Seerp van Galemawei, hat de alluere fan in stasjonswei, mar dan op doarpsmjitte. Oan it begjin fan de leane stiet it eardere gemeentehûs, in karakteristyk bouwurk út 1939.

Mantgum is fan 1908 oant de gemeentlike weryndieling yn 1984 ta it haadplak fan de gemeente Baarderadiel west. De belangrykste strjitte is neamd nei Seerp van Galema, in haadling út de 16e ieu dy’t wenne op de Hoxwier, noardeastlik fan it doarp. De state is healwei de 18e ieu sloopt. De prachtige grêfsark fan Seerp stiet yn ‘e tsjerke: hy stiet yn fol ornaat ôfbylde. Oan wjerskanten fan de Seerp fan Galemawei steane grutte notabele wenningen ferskûle yn djippe tunen mei meastal âlde beammen. It moaiste ensemble fan dit type huzen yn Fryslân.

By de Frijbuorren leit in leech en iepen stik lân, in útgroeven flank fan de terp. Oan de râne stiet in oantal karakteristike wenningen, sa as de pastorije en de âlde Bewaarskoalle. Yn de noardeasthoeke stiet kafee Bonnema, in 18e- of ier 19e-ieusk rjochthoekich blok fan giele bakstien. De doarpskearn fan Mantgum is oanwiisd as beskerme doarpsgesicht. Net sa’n ferwûnderlike status, it geve en skildereftige karakter fan it gehiel oerskôgjend. De nei-oarlochske útwreidings binne oan de westkant fan it doarp kommen, by de NS-halte. Dêr is koartlyn in flinke útwreiding neist lein, weryn’t it grutte nije doarpshûs opfalt.

De âlde kearn wurdt dominearre troch de ljocht bepleistere tsjerke, dy‘t út de 16e ieu datearje moat. Om it romme tsjerkhôf stiet in smei-izeren stek yn neoklassisisme. Benammen it dûbele swaaistek is fan in ekselinte kwaliteit. It ynterieur is yn de jierren 1779-1781 ferfraaid mei nije betimmeringen en meubilêr, wêrby’t de rûne preekstoel mei bibelske foarstellings troch H. Berkebijl opfalt.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Baarderadeel in de atlas van Eekhoff

Baarderadeel in de atlas van Eekhoff

Baarderadeel in de atlas van Schotanus

Baarderadeel in de atlas van Schotanus