Alles rund um Mantgum
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Alles rund um Mantgum


Deel:

-

-

Mantgum

Mantgum

Mantgum is een fraai terpdorp ten zuidoosten van Leeuwarden. Tot 1984 was het dorp de hoofdplaats van de voormalige gemeente Baarderadeel. Het imposante oude gemeentehuis is inmiddels particulier bezit.
Na de aanleg van de spoorlijn van Leeuwarden naar Sneek in 1883 breidde Mantgum verder uit. Tegenwoordig wonen veel forenzen in de waterrijke uitbreidingswijk. Er is een passantenhaven aangelegd met open verbinding naar de Zwette.

In de oude kern van het dorp staat de Mariakerk, die vooral opvalt door zijn gestucte buitenkant. Het achttiende eeuwse interieur met fraai houtsnijwerk is ook de moeite waard.
Bijzonder mooi, en uniek in Fryslân, is de Seerp van Galamawei. Nergens anders staan zoveel neoclassicistische middenganghuizen. Deze woningen werden vanaf 1840 gebouwd voor rijke burgers en rentenierende boeren. Voor en achter de huizen zijn prachtige tuinen aangelegd waarvan enkele in Engelse landschapsstijl.
Een oude boerderij aan de Seerp van Galamawei is verbouwd tot bed en breakfast Lyts Kanaän. De naam verwijst naar de schimpnaam van Mantgum. Het dorp kreeg deze bijnaam door de vermogende kerk en bewoners.

Kampeerders kunnen terecht op minicamping De Greidhoeke ten zuidwesten van het dorp. De camping ligt net voorbij het buurtschap Skillaerd. Daar staat een bijzondere kerktoren uit de zestiende eeuw. De bijbehorende kerk werd in 1880 afgebroken. Voor de toren staat een restant van een neergestorte bommenwerper uit de tweede wereldoorlog. De gesneuvelde Britse piloten zijn op het kerkhof begraven.
De naam Skillaerd heeft volgens een legende te maken twee zusters uit Mantgum die ruzie hadden over het stichten van een kerk. De ene zuster vond dat haar uitzicht werd verstoord en werd verbannen naar “Skillaerd” (iemand die de aard heeft geschillen te maken).

Ten noordoosten van het dorp stond vroeger de state Hoxwier. In 2010 is de state herbouwd in opdracht van dhr. Swierstra, een nazaat van de bewoners van de state. Oude tekeningen van J. Stellingwerf zijn gebruikt als inspiratiebron voor de nieuwe state.
Boer Fokkema, de laatste zwanenvanger van Nederland had tot de jaren 70/80 van de vorige eeuw een middeleeuws privilege op het vangen van zwanen. De gevangen zwanen werden allemaal bij Hoxwier uitgezet.

© Doarpswurk

Geschichte von Mantgum

Mantgum (1200 Einwohner) kommt als Terpdorf Mantinga-heem 1329 in Urkunden vor, muss aber sehr viel älter sein. Es lag nahe des westlichen Ufers der Middelzee. Hier fährt die Eisenbahn von Sneek nach Leeuwarden.

An der Bahnhofsstraße steht das frühere Gemeindehaus aus dem Jahr 1939. Bedeutendste Straße der gemeinde, die bis 1984 wichtigster Ort der Gemeinde Baarderadeel war, ist die nach Seerp van Galema benannte Straße nordöstlich des Dorfes. Der Sarg des Namensgebers, ein Adeliger (1528 - 1581) ist noch in der Kirche des Dorfes – in vollem Ornat. Die Straße selbst ist eine der prächtigsten der Provinz. Vornehme Wohnhäuser in einem malerischen Ambiente. Darüber hinaus gibt es noch das alte Pastorat und die alte Schule.

Auch Café Bonnema gehört zu den gut bewahrten Baudenkmälern des Ortes. In der Nähe der Bahnstation steht das neue Dorfhaus. Den alten Dorfkern dominiert die Kirche aus dem 16. Die Friedhofseingrenzung ist ein neoklassizistischer schmiedeeiserner Zaun. Das Kircheninterieur stammt aus den Jahren 1779-1781, moderner die Kanzel von H. Berkebijl.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Baarderadeel in de atlas van Eekhoff

Baarderadeel in de atlas van Eekhoff

Baarderadeel in de atlas van Schotanus

Baarderadeel in de atlas van Schotanus

Categorie:

Nieuwe encyclopedie van Fryslân

Nieuwe encyclopedie van Fryslân

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vier

... lees meer

Prijs: € 125,00