All about Nijhuizum
NederlandsFriesDuits

Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option above.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

1All about Nijhuizum


Deel:

-

-

Nijhuizum

Nijhuizum

Nijhuizum is met zo’n dertig inwoners een van de kleinste dorpjes van de gemeente Súdwest Fryslân. Het streekdorp ligt zo’n twee kilometer ten oosten van Workum op een steenworp afstand van de Vlakke Brekken.

Geschiedenis
Nijhuizum is van oudsher een agrarisch dorp. Het beeld en de sfeer van de plaats worden bepaald door een lint van boerderijen, omgeven door veel groen. Hetzelfde geldt voor de dorpstraat die omzoomd wordt door machtige kastanjes.
Nijhuizum is een echt landelijk dorp, met als voornaamste bron van inkomsten de melkveehouderij waarvan een deel ook op de recreatieve toer gaat. Gezien de bijzondere landelijke ligging, vlakbij de Brekken en met aansluiting op de Fluessen, is dit goed verklaarbaar.

Bezienswaardigheden
Bezienswaardigheden kent het dorp nauwelijks. Of het moet het eveneens in het groen gelegen kleine, lage en in gele steen uitgevoerde kerkje zijn. Even buiten het dorp staat de Monnikenburenmolen. Deze spinnenkopmolen is in 2008 gerestaureerd en staat op de monumentenlijst.

Wonen en leven
Net als de andere kleine dorpjes in deze Zuidwesthoek van Fryslân is Nijhuizum voor haar voorzieningen aangewezen op de grotere plaatsen in de directe nabijheid, met name op het nabijgelegen Workum en Bolsward. Het dorp ligt aan een doodlopende weg en is met twee recent aangelegde fietspaden goed ontsloten. Zo kan men vanuit Nijhuizum bijvoorbeeld met de fiets(pont) naar Gaastmeer.

© Gemeente Sudwest Fryslân

History of Nijhuizum

Nijhuizum is een klein streekdorp met een eigen sfeer. De vrij kleine streek wordt in het noorden voortgezet met verspreid liggende boerderijen in de Monnikeburenpolder tot en met de boerderij De Klompen. Het laaggelegen dorpsgebied ligt tussen water gevangen, de Vlakke Brekken en de Grons in het oosten, de Lange Vliet in het zuiden en de Workumer Trekvaart in het westen. Het dorp is slechts door een weg richting Workum ontsloten. Bovendien loopt de spoorweg Sneek-Stavoren over het dorpsgebied.

De bijzondere sfeer van het kleine dorp komt niet alleen van de grote boerderijen die de streek domineren. De schepper van ambiance is vooral het geboomte. De dorpsstraat is met machtige kastanjes omzoomd en ook de erven van boerderijen en woningen zijn rijkelijk met bomen bedeeld. Oorzaak is het feit dat een paar boerderijen niet goed georiënteerd zijn en de melkkelder op het zuiden hebben. Voor koeling tijdens warme zomers zijn de schermen van bomen voor de boerderijen geplaatst.

Ook het kleine, lage kerkje is deels verstopt in de bomen. De uiterst sobere kerk is van gele steen gebouwd, is aan de noordzijde blind en aan de zuidzijde geopend met rondboogvensters. Op de westgevel staat een kleine houten toren. Het dorp hoorde tot voor kort bij de gemeente Wymbritseradiel en de kerkelijke gemeente ook: die was verenigd met die van Oudega, Idzega en Sandfirden.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Hendrik van Kampen
Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus

Categorie: boeken

Nijhuizum

Nijhuizum

Frieslands kleinste kerk.

Net ten oosten van Workum ligt verscholen in het landschap de ‘boerebuorren Nijhúzum’. In dit eeuwenoude dorpje dat omringd is door water en landerijen staat Friesla

... lees meer

Prijs: € 17,50