Alles rund um Nijhuizum
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Nijhuizum


Deel:

-

-

Nijhuizum

Nijhuizum

Nijhuizum is met zo’n dertig inwoners een van de kleinste dorpjes van de gemeente Súdwest Fryslân. Het streekdorp ligt zo’n twee kilometer ten oosten van Workum op een steenworp afstand van de Vlakke Brekken.

Geschiedenis
Nijhuizum is van oudsher een agrarisch dorp. Het beeld en de sfeer van de plaats worden bepaald door een lint van boerderijen, omgeven door veel groen. Hetzelfde geldt voor de dorpstraat die omzoomd wordt door machtige kastanjes.
Nijhuizum is een echt landelijk dorp, met als voornaamste bron van inkomsten de melkveehouderij waarvan een deel ook op de recreatieve toer gaat. Gezien de bijzondere landelijke ligging, vlakbij de Brekken en met aansluiting op de Fluessen, is dit goed verklaarbaar.

Bezienswaardigheden
Bezienswaardigheden kent het dorp nauwelijks. Of het moet het eveneens in het groen gelegen kleine, lage en in gele steen uitgevoerde kerkje zijn. Even buiten het dorp staat de Monnikenburenmolen. Deze spinnenkopmolen is in 2008 gerestaureerd en staat op de monumentenlijst.

Wonen en leven
Net als de andere kleine dorpjes in deze Zuidwesthoek van Fryslân is Nijhuizum voor haar voorzieningen aangewezen op de grotere plaatsen in de directe nabijheid, met name op het nabijgelegen Workum en Bolsward. Het dorp ligt aan een doodlopende weg en is met twee recent aangelegde fietspaden goed ontsloten. Zo kan men vanuit Nijhuizum bijvoorbeeld met de fiets(pont) naar Gaastmeer.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Geschichte von Nijhuizum

Nijhuizum ist ein kleines Straßendorf mit besonderer Atmosphäre. Das tief gelegene Dorfgebiet ist vom Wasser umgeben: Vlakke Brekken und Gons im Osten, Lange Vliet im Süden und die Workumer Trekvaart im Westen. Von Workum aus erreicht man Nijhuizum über Land; außerdem führt die Bahnverbindung Leeuwarden-Sneek durchs Dorf.

Die besondere Atmosphäre des Dorfes entsteht nicht nur durch die großen Bauernhöfe, sondern auch die Baum-Bepflanzung. Mächtige Kastanien umsäumen die Dorfstraße, und auch die zu den Bauernhöfen gehörenden Grundstücke sind reich an Bäumen. Die Milchkeller der Höfe liegen meist im Süden, so dass die Bäume die Funktion haben, sie zu kühlen.

Auch die kleine Dorfkirche liegt unter Bäumen versteckt. Sie wurde mit gelbem Sandstein errichtet, auf der Südseite aufgelockert durch Rundbogenfenster. Auf dem Westgiebel thront ein kleiner Holzturm. Das Dorf ist Teil der Gemeinde Wymbritseradiel, auch die Kirchengemeinde des Ortes, die mit Oudega, Idzega und Sandfirden vereinigt ist.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Hendrik van Kampen

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus

Categorie: boeken

Nijhuizum

Nijhuizum

Frieslands kleinste kerk.

Net ten oosten van Workum ligt verscholen in het landschap de ‘boerebuorren Nijhúzum’. In dit eeuwenoude dorpje dat omringd is door water en landerijen staat Friesla

... lees meer

Prijs: € 17,50