Alles rund um Oosthem
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Oosthem


Deel:

-

-

Oosthem

Oosthem

Het terpdorp Oosthem ligt net boven IJlst aan de rand van het gelijknamige Oosthemmermeer. Het dorp vormt samen met Nijezijl een buurtschap. Langs de westzijde van het dorp loopt het water van de Wijmerts. Oosthem telt zo’n 450 inwoners.

Geschiedenis
Oosthem dankt haar naam aan de drooglegging van de Middelzee. De naam ‘hem’ verwijst namelijk naar een ingepolderd stuk land. Oosthem is van oorsprong een agrarisch dorp. Met de komst van nieuwe woonwijken en forenzen is daar verandering in gekomen.

Bezienswaardigheden
Een oude kaart uit 1851 laat zien dat er in het dorp een kerk stond met een stompe toren. Deze kerk wordt in oude beschrijvingen in het bijzonder genoemd. Toch wilden de inwoners van Oosthem een nog groter exemplaar. In 1860 bouwden ze een nieuwe, grote kerk met een ingebouwde toren. Ook de pastoriewoning werd verbouwd tot een blokvormige woning met fraaie serre in neoclassicistische stijl. Oosthem heeft naast deze Nederlands Hervormde Kerk ook een Gereformeerde Kerk. Deze werd in 1897 gebouwd en heeft een kleine geveltoren. Naast deze kerk ligt een pad naar het schilderachtige waterbuurtje Hernepaed.

Wonen en leven
Oosthem heeft een beperkt aantal voorzieningen. Inwoners van Oosthem halen hun brood bij de eigen ambachtelijke bakker. Daarnaast is er een dorpshuis, een speelveldje voor de jeugd en een basisschool. Van het nabijgelegen treinstation in IJlst wordt dankbaar gebruik gemaakt, net zoals van de andere voorzieningen in deze stad en natuurlijk Sneek.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Geschichte von Oosthem

Oosthem ist ein 440 Einwohner zählendes Terpdorf, im Mittelalter nördlich von IJlst entstanden. Bolswarder Zeilvaart oder Wijmerts bilden seit jeher die guten Wasserverbindungen. Ein wenig ist von der Orientierung auf Wasser- und Dorfstraße heute noch zu erkennen.

Schon die frühere Kirche wurde in alten Beschreibungen als besonders erwähnt. 1860 ließen die Bewohner sie nichtsdestotrotz durch eine neue ersetzen, eine größere nach den Plänen des Architekten A. Breunissen Troost. Die Mischform verschiedener Baustile ist ebenso anzutreffen wie die meist neoklassizistischen Elemente. Das Pastorat erneuerte 1866 der Baumeister H.J. Jaarsma, ebenfalls in neoklassizistischem Baustil. Die 1897 erbaute Kirche der Streng Reformierten verfügt über einen kleinen Giebelturm. Neben der Kirche führt eine Fußgängerbrücke zum malerischen Wasserwohnviertel Hernepaed.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus