Alles rund um Oostmahorn
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Oostmahorn


Deel:

-

-

Oostmahorn

Oostmahorn

Oostmahorn is sinds 2007 het 28e dorp van de gemeente Dongeradeel. Was Oostmahorn voorheen gekoppeld aan Anjum, sinds de dorpsstatus heeft Oostmahorn een eigen dorpsbelang, welke voor de belangen van haar inwoners opkomt.
Het dorp ligt aan het Lauwersmeer en is het toeristisch speerpunt van de gemeente. Sinds de bouw van Esonstad is het dorp enorm uitgebreid. Met een doorgang door de dijk is het mogelijk om met een boot naar binnen te varen, maar aanleggen in de jachthaven is ook mogelijk. Het strand is vrij toegankelijk voor iedereen. Bezienswaardig is het in de dijk opgebouwde kruithok, gebouwd in 1810 en gerestaureerd in 1922.
Er zijn verschillende mogelijkheden om op een terras te genieten van het geweldige uitzicht over het Lauwersmeer. Tevens zijn er in Oostmahorn restaurants om een heerlijke maaltijd tot u te nemen. Een wandeling over de dijk is vooral zondags een attractie.
In de vakanties heeft Oostmahorn vele gasten in haar midden. Zowel in Esonstad als in het bungalowpark “De Skans”. De gasten ervaren de omgeving als ideale plek om te fietsen en te wandelen. Toekomstplannen zijn de aanleg van een golfbaan en een camping.

In 2005 heeft Liesbeth van Wallinga-van der Wal een boek geschreven over Oostmahorn met als titel “De Skans, de minsken, de hûzen'. Dit boek is nog steeds verkrijgbaar.

Ga voor meer informatie naar www.oostmahorn.com


Tekst: Gemeente Dongeradeel

© Gemeente Dongeradeel

Geschichte von Oostmahorn

Oostmahorn ist eigentlich kein richtiges Dorf und zählt knapp 100 Einwohner – wenn die nahe gelegene Esonstad, ein Ferienpark mit 250 Ferienhäusern nicht belegt ist. Oostmahorn, als Teil des Dorfes Anjum, hat allerdings eine lange Geschichte als Anlageplatz der Fähre von und nach Schiermonnikoog (die heute von Lauwersoog ablegt). Hier lag auch das Rettungsboot Insulinde mit dem der legendäre Mees Toxopeus (1886-1974 als Menschenretter des Wattenmeers in den Niederlanden bekannt wurde und später als Ritter in den Orden von Oranien-Nassau von Königin Juliana berufen wurde.

Nach der Umwandlung der salzwasserreichen Lauwerszee ins Lauwersmeer entwickelte sich Oostmahorn als Freizeitterrain für Wassersportler. Seine Entstehung verdankt Oostmahorn als Ankerplatz für Handelsschiffe aus Hamburg und Skandinavien und dem Baltikum. Nachdem Oostmahorn 1576 – vergeblich - von Caspar Robles unter Beschuss genommen worden war (und von Bartold Entes heroisch verteidigt wurde, legte man in Oostmahorn eine Schanze an. Die heutige mit expressionistischen Elementen versehene Hafenanlage datiert aus dem Jahr 1930. Dem Wasser abgewandt gibt es kaum Bebauung. Das Oerka-Museum mit zeitgenössischer Kunst war ursprünglich ein Postgebäude (Delfter Schule). Oostmahorn 26 ist ein 1810 gebauter Pulverkeller für die Küstenwache, der allerdings seit 1849 nicht mehr diese Funktion hat.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Oostdongeradeel in de atlas van Eekhoff

Oostdongeradeel in de atlas van Eekhoff

Oostdongeradeel in de atlas van Schotanus

Oostdongeradeel in de atlas van Schotanus