Alles rund um Oudemirdum
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Oudemirdum


Deel:

-

-

Oudemirdum

Oudemirdum

Oudemirdum is een dorp in het zuiden van Gaasterland. Het heuvelachtige landschap is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Gletsjers voerden stenen en puin mee waardoor er een opgestuwde laag keileem is afgezet. De meegevoerde zwerfkeien zijn in het hele dorp te vinden, er is zelfs een ‘IJstijden en Stenenroute’, een fietsroute van 17 km.

De oude dorpskern werd gebouwd op een zandrug en doet denken aan een gezellig Drents brinkdorp. Er zijn genoeg toeristische voorzieningen te vinden. In een voormalig schoolgebouw met schoolmeesterswoning uit 1810 is informatiecentrum Mar en Klif gevestigd. Wie meer wil weten over de cultuurhistorie, natuur en landschap van het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân is hier op de goede plaats. Achter het gebouw is een heemtuin aangelegd.

Het Nederlands Hervormde Kerkje stamt uit ca. 1790 en heeft gebrandschilderde ramen. Ten oosten van het dorp staat de Riniastate, een neoclassicistisch ontwerp van de bekende Leeuwarder architect Thomas Romein uit 1843.

Het Jolderenbos ten westen van het dorp is waarschijnlijk het oudste bos van Gaasterland. Aan de bosrand staat een monumentale bank in Amsterdamse schoolstijl met een fraai uitzicht. De stenen bank met is gebouwd ter ere van burgemeester Gaaikema. Hij redde de bossen van Gaasterland van de ondergang. Aan de rand van het bos staat een oude luchtwachttoren. Deze relikwie uit de koude oorlog staat op het hoogste punt van Gaasterland: 12,7 meter.

Aan de IJsselmeerkust vinden het fraaie Oudemirdumerklif. Een smal paadje langs boomwallen voert wandelaars naar een bankje met een wonderschoon uitzicht over het IJsselmeer. In de wanden van dit ongeveer zes meter hoge klif is nog keileem te herkennen, een glimp van de afgekalfde kliffen van de voormalige Zuiderzee. In de gaten van het klifwand broeden oeverzwaluwen. Zwemmers kunnen terecht bij dagrecreatieterrein met strandpaviljoen ‘de Hege Gerzen’.

© Doarpswurk

Geschichte von Oudemirdum

Oudemirdum (1300 Einwohner) ist ein eher schattenreiches Haufendorf, das einem Es- oder Brinkdorf ähnelt. Es entstand wie viele Dörfer der Region Gaasterlân um 1200 auf einem Sandrücken, über den die alte Straße von Stavoren nach Sloten führte. Der rechtwinklinge Brink ist von bescheidenen Häusern umgeben, meist aus gelbem Stein hochgezogen. Darunter befindet sich auch das Informationszentrum Mare en Klif, das über naturhistorische Besonderheiten der Region Auskunft gibt.

An diesem Platz steht auch die Reformierte Kirche, ein zweiteiliges Gebäudes mit Turmspitze auf dem Westgiebel. Das Kirchenschiff lässt klassizistische Formen aus dem Jahr 1790 erkennen; es wurde 1926 durch einen zweiten Gebäudeteil ergänzt. Die Orgel ist aus dem 19. Jh., die Kanzel aus dem 17. Jh. Das Fenster mit Glasmalereien stammt vom bekannten Ype Strake (1790). Im Jolderenbos steht auf dem höchsten Punkt der Region Gaasterlân (12,7 Meter) der letzte Luftbeobachtungsturm von Friesland, ein Relikt aus dem Kalten Krieg, erbaut 1953.

Sehenswert außerhalb des Dorfes das weiß gestrichene Riniastate, ein Landsitz mit Ballustrade und Balkon aus dem Jahr 1843 durch den neoklassizistischen Architekten Thomas Romein. Die Umgebung von Oudemirdum war bereits in vergangenen Jahrhunderten ein gesuchtes Naherhlungsgebiet.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Gaasterland in de atlas van Eekhoff

Gaasterland in de atlas van Eekhoff

Gaasterland in de atlas van Schotanus

Gaasterland in de atlas van Schotanus