Alles rund um Parrega
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Parrega


Deel:

-

-

Parrega

Parrega

Het langgerekte streekdorp Parrega ligt precies tussen Bolsward en Workum in. Het dorp wordt in tweeën gesplitst door de Workumer trekvaart, die dwars door het plaatsje stroomt. Om van de ene naar de andere kant te komen zijn de vijfhonderd inwoners aangewezen op de enige brug, in het hart van het dorp.

Geschiedenis
Parrega is van oorsprong een echt vissersdorp. Het dorp lag aan de rand van de Ee en het Parregaastermeer. Jarenlang verdienden bewoners hun geld met de vis die ze hier vingen. In 1609 veranderde de Ee in de trekvaart tussen Bolsward en Workum, die stukje voor stukje werd gegraven. Ook het Parregaastermeer is tegenwoordig niet meer terug te vinden op de kaart.
Het meer werd in 1879 drooggelegd, zodat er vruchtbare landbouwgrond ontstond. Hier werden grote stolpboerderijen gebouwd. Niet alleen het Parregaastermeer verdween, ook het Makkumer- en Workumermeer werden drooggelegd. Een ingrijpende beslissing, waarvoor koning Willem III destijds zijn toestemming moest geven. De Landbouwcourant schreef er uitgebreid over. Voor het droogmaken van drie meren was namelijk erg veel geld nodig. De krant had het over het astronomische bedrag van zeshonderdduizend gulden.

Bezienswaardigheden
De Johannes de Doperkerk kunt u niet missen bij binnenkomst. De kerk van geel baksteen is de blikvanger van het dorp. Het gebouw werd rond 1300 gebouwd op een terp. Rond de terp staan de oudste huizen van Parrega. Het dorpscafé, de pastorie, de kerk en de tussenliggende panden zijn de stille getuigen uit die tijd.
Met de drooglegging van het Parregaastermeer kwam er veel bouwgrond beschikbaar. Boeren uit Noord-Holland kwamen naar Parrega om hier grote boerderijen neer te zetten. Twee van deze historische bouwwerken zijn bewaard gebleven.

Wonen en leven
Parrega heeft voor een dorp van deze omvang goede voorzieningen. Een dorpshuis, jeugdhonk, peuterspeelzaal en basisschool De Paadwizer. Daarnaast kent het dorp een bloeiend verenigingsleven. Voetbal, volleybal, tennis, badminton en een gymnastiekvereniging. De verenigingen delen sporthal De Gearhing. Het sportveld dat in de zomer gebruikt wordt door de voetbalvereniging wordt in de winter als ijsbaan gebruikt. Parrega heeft ook een bedrijventerrein.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Geschichte von Parrega

Parrega (500 Einwohner) ist ein lang gestrecktes Haufendorf am Wasser, an der Workumer Trekvaart. Beiderseits des Kanals befinden sich vor allem Bauernhöfe. Während an der Bolswarder Seite der Trekvaart ein monumentaler Kopf-Hals-Rumpfbauernhof Aufmerksamkeit erregt, liegt auf der westlichen Seite das Terpgebiet rund um Kirche und Friedhof. Im Süden steht die Herberge De Harmonie, ein Gebäude aus dem 18. Jh. mit sehenswertem Saal und dazugehöriger Scheune. Die Architektur der Häuserreihe aus gelbem Stein wirkt auf den ersten Blick sehr einfach, bildet aber ein sehr harmonisches Ensemble.

Der frühere See, das Parregastermeer wurde 1876-1879 zusammen mit dem nahe gelegenen Feitemeer leer gepumpt. Schon 1850 hatten die Parregaster beim niederländischen Königshaus die Anfrage zur Landgewinnung gestartet. 24 Jahre später kam die Genehmigung, 29 Jahre später nach der ersten Eingabe war das Werk vollbracht. 320 Hektar Land war gewonnen worden. Mit der Landgewinnung waren auch viele Menschen aus Noord-Holland nach Parrega gekommen und hatten sich in den für ihre Regionen typischen Spitzdachbauernhöfen niedergelassenen. Bauernhöfe, in denen Menschen, Vieh und Scheune unter einem Dach vereint sind.

Die Kirche von Parrega wurde um 1300 mit gelben Backsteinen zu Ehren von Johannes dem Täufer errichtet. Auffallend der mächtige Turm aus rotem und braunem Stein. Das Pastorat wurde 1802 gebaut, wie ein entsprechendes Medaillon verrät.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Marica van der Meer

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Gemeente Wonseradeel in de atlas van Eekhoff

Gemeente Wonseradeel in de atlas van Eekhoff

Wonseradeel in de atlas van Schotanus

Wonseradeel in de atlas van Schotanus