Alles rund um Scharnegoutum
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.0000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Scharnegoutum


Deel:

-

-

Scharnegoutum

Scharnegoutum

Scharnegoutum, dorp aan de Zwette, gelegen enkele kilometers noordelijk van Sneek, is het enige dorp in Friesland waar de Elfstedentocht, via de Zwette, rechtstreeks doorheen voert. De Zwette is het vaarwater dat Sneek en Leeuwarden met elkaar verbindt en is een belangrijk onderdeel van de enkele jaren geleden gereed gekomen Middelzee-route. Een verbinding van vaarwateren waarmee U zo ongeveer de gehele provincie over water kunt bereiken. De naam van deze vaarroute is gebaseerd op de oude historische Middelzee die zich vanaf het Lauwersmeergebied in het noorden van de provincie landinwaarts uitstrekte tot aan Sneek en Bolsward. Deze zee verdween door verandering in de natuurlijke omstandigheden, bedijkingen en de ontginning van het land in die tijd door kloosterlingen en boeren.

Scharnegoutum heeft plm 1700 inwoners en kunt U bereiken per boot, fets, wandelend of hoe U maar wilt. Vanaf de rotonde, over de brug, bent U direct in het hart van het dorp waar Supermarkt Poeisz, Bakkerij Posthuma en Bloemenwinkel Heleen hun producten aanbieden. Bij de bakkerij kunt U op het terras genieten van koffe, thee met gebak of een warme snack en kunt U op Uw gemak deze brochure nog eens doornemen.Scharnegoutum is een groen dorp en is ontstaan zo rond de 7e eeuw. Maar al in de 1e eeuw na Chr. woonden er mensen in de omstreken van het dorp. Op oude kaarten wordt de plaats aangeduid als Scarnum, ook wel Goutum en in die tijd moeten er veel molens zijn geweest om het water van de vele stromingen in de omgeving te bemalen. Op de terp vindt U de Martenskerk, gebouwd in het jaar 1861 en de voormalige grote pastorie. De huidige eigenaar van dit pand renoveert het gebouw en vestigt hierin een Bed en Breakfast op de boven verdieping. Deze is in mei 2017 open gegaan.

De Martenskerk is gebouwd nadat de vroeg middeleeuwse kerk, die uit omstreeks de 11e eeuw stamde, in verband met aanzienlijke gebreken moest worden afgebroken. Deze gebreken waren het gevolg van verzakkingen van de muren nadat het westelijke deel van de rond de kerk aanwezige ringvaart werd gedempt. (bron: Skiednis fan Skearnegoutum, fan Ts. Santema). De terp is het restant van een oorspronkelijk veel grotere terp die voor een belangrijk deel werd afgegraven vanwege de verkoop van de zeer vruchtbare grond. Deze afgravingen vonden plaats ter bekostiging van de te bouwen nieuwe pastorie, het hiervoor genoemde gebouw naast de kerk.

Rondom Scharnegoutum zijn bij opgravingen enkele zeer oude nederzettingen gevonden. Volgens archeologen gaat het daarbij om funderingen en bewoningsresten van primitieve boerderijen uit de 1e eeuw na Chr.

Deze informatie is afkomstig uit een brochure van Dorpsbelang Scharnegoutum/Looiinga. Klik hier voor het downloaden van de gehele brochure.

© Dorpsbelang Scharnegoutum/Looiinga

Geschichte von Scharnegoutum

Scharnegoutum (1500 Einwohner) ist ein am östlichen Rand des früheren Mittelmeers gelegenes Terpdorf, von dem die Strukturen und das Profil noch gut zu erkennen sind. Der Fuß der Terp, die hinter der Brücke über die Zwette neben der Durchgangsstraße zwischen Leeuwarden und Sneek verläuft, ist am aufsteigenden Vorgarten des klassischen Pastorats. Man hat hier Funde gemacht, die aus dem 4. und 7. Jh. stammen müssen. Während der Eindeichung des früheren niederländischen Mittelmeers wurde die Terp in den Deichkomplex aufgenommen.

Am alten Kanal und der Straße von Leeuwarden und Sneek standen ursprünglich Häuser und waren Arbeitsplätze entstanden; um die Kirchterp herum war vor knapp 150 Jahren noch kaum Wohnbebauung zu finden. Auf der Deichseite nahe der Brücke findet sich die alte, in früheren Jahren stark frequentierte Herberge des Ortes; auf der anderen Seite der Zwette steht die alte Molkerei, heute nicht mehr in ursprünglicher Funktion.

Die Kirche, die 1884 am Kreuzungspunkt im Dorf entstanden ist, wirkt genauso wenig wie ein Architekturwunder wie die Reformierte Kirche aus dem Jahr 1861. Trotzdem fällt hier die gescheite Mischung verschiedener Baustile auf. Das Gebäude auf der durch Bäume umsäumten Terp stammt aus der Werkstatt des Sneeker Architekten Miense Molenaar. Besonders beeindruckend die großen Rundbogenfenster im graubraunen Mauerwerk der Kirche. Nahe dem Kirchengebäude mit den schweren Turmgrundpfeilern erweckt das Elim-Versammlungsgebäude in der Architektur der Amsterdamer Schule die Aufmerksamkeit des Betrachters.

Nach Kriegsende breitete sich das Dorf vornehmlich in südwestlicher Richtung aus, später auch an der Nordseite. Entlang der Bahnstrecke entstand ein neues Industriegebiet. Vergangenheit ist das 1233 von Bloemenkamp gegründete Frauenkloster Aula Die (Nijekloster); auf dem hohen Wohnhügel stehen nun einige Bauernhöfe und Häuser.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Dorpsbelang Scharnegoutum/Looiinga

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Categorie: boeken

Skiednis fan Skearnegoutum

Skiednis fan Skearnegoutum

Het boek behandelt de geschiedenis van het dorp vanaf de vroege middeleeuwen. Hierin o.a. het ontstaan en verdwijnen van de Middelzee, de kloosters nabij Scharnegoutum, ontwikkeling van het dorp, kerk

... lees meer

Prijs: € 17,50


Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus