Alles rund um Tzummarum
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Tzummarum


Deel:

-

-

Tzummarum

Tzummarum

Tzummarum werd gebouwd op een kwelderwal tussen Sexbierum en Minnertsga. Op deze kwelderwal werden terpen opgeworpen om de dorpen te beschermen tegen het water. Het water was ook een bron van inkomsten: het monument ‘de Waadfisker’ (de Wadvisser) in het buurtschap Koehool herinnert hieraan. Via de Fiskersfeart was er een verbinding naar Tzummarum. De haringvisserij verdween na de afsluiting van de Zuiderzee. Landbouw was en is nog steeds een belangrijke inkomstenbron van het dorp. Vooral de akkerbouw profiteert optimaal van de vruchtbare zavelgrond.

De Sint-Martinuskerk is een markant herkenningspunt in het dorp. In 1876 werd het schip van de middeleeuwse kerk herbouwd in een neogotische stijl. Alleen de zestiende eeuwse toren bleef staan. Opvallend is de aangebouwde consistoriekamer.
Aan de Buorren 70 staat het ‘Vicaris-huis’, het oudste huis van het dorp. In dit huis woonde de vicaris, een plaatsvervanger van een pastoor. Onder dit huis is een gewelfde kelder en in de westelijke muur zijn nog kloostermoppen terug te vinden.
Bijzonder is het fraai gerestaureerde voormalige stationsgebouw. Dit gebouw werd in 1902 door de Noord-Friesche Locaalspoorweg-Maatschappij gebouwd. Tot 1936 stopten er treinen die personen vervoerden richting Harlingen of Stiens. In 1958 kwam er een weduwe wonen met 12 kinderen. Zij bleef in het voormalige stationsgebouw wonen tot ze naar een verpleeghuis moest. Daardoor werd het station gered van de slopershamer en is het later opgeknapt. In de naast het station gelegen retirade vindt u informatie over het station en de spoorlijn.

© Doarpswurk

Geschichte von Tzummarum

Tzummarum (1400 Einwohner) gehört zu den früheren agrarischen Dörfern des alten Barradeel. Die Tzummarumer Fiskersfeart verbindet das Dorf in der Nähe des Wattenmeers mit Koehool. Es liegt im Deichvorland und besitzt einen echten Dorfkern, der sich im 19. Jh. vor allen Dingen entwickelte. An der Nordseite der Straße Buorren steht die Kirche, die 1877, damals sehr baufällig, nur neu gebaut werden durfte, wenn sie im alten Stil neu errichtet würde. Das Ergebnis ist eine gewisse Second-hand-Gotik. Nur der Turm verrät den echten Baustil früherer Jahrhunderte.

Das benachbarte Gebäude, das aus dem 19. Jh. stammende Café Het Wapen van Barradeel ist eine Mischung verschiedener Baustile. Etwas östlicher eine kleine Villa im Neorenaissance-Stil. Noch weiter ein Bauernhof mit Vorbau im Stil des Neuen Bauens. Östlich außerhalb des Dorfes gab es das Kloster der Nonnen von Bethanien, eine katholische Vereinigung, die sich dem auf das Gott geweihte Leben verschrieben hatte.

Die schon lange nicht mehr als Bahnhof dienende Haltestation der lokalen Eisenbahn ist im alten Stil wieder neu aufgebaut worden und damit vor dem Abriss gerettet worden.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Jan Dijkstra

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Barradeel in de atlas van Eekhoff

Barradeel in de atlas van Eekhoff

Barradeel in de atlas van Schotanus

Barradeel in de atlas van Schotanus