Alles rund um Warns
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Warns


Deel:

-

-

Warns

Warns

In het Zuidwesten van Friesland, nog geen vijf kilometer ten oosten van Stavoren, ligt Warns. Een langgerekt lintdorp, dat loopt van het Johan Willem Friso kanaal tot Laaksum aan het IJsselmeer. Het dorp ligt op een zandrug uit de ijstijd. De buurtschappen Laaksum en Scharl horen officieel bij Warns. Het dorp telt zo'n achthonderd inwoners.

Geschiedenis
In 1345 vond de Slag bij Warns plaats, een veldslag tussen graaf Willem IV van Holland en de Friezen. Graaf Willem IV stak met een vloot vanuit Enkhuizen de Zuiderzee over. Samen met zijn oom Jan de Beaumont wilde hij die vrijgevochten Friezen een lesje leren. De graaf had echter niet gerekend op een aanval van de plaatselijke bevolking van Warns. De Friezen, gewend aan het water en de modder, versloegen de Hollandse adel. Graaf Willem kwam hierbij om. De troepen van Jan de Beaumont vluchtten toen zij over de nederlaag hoorden.
De Hollandse ridders werden verslagen op de weg van Scharl naar Warns. Deze weg wordt daarom nog steeds de ferkearde wei (de verkeerde weg) genoemd. Sinds 1945 wordt de Slag bij Warns jaarlijks herdacht.
Warns was in de 17de en 18de eeuw vooral een dorp van zeelieden. In het begin van de 18de eeuw stonden er nog acht kapiteinswoningen. Deze zeelieden vaarden op Noorwegen en de Oostzee. Warns verloor aan belang toen de scheepvaart in de 19de eeuw zich in Holland concentreerde.

Bezienswaardigheden
De herdenking van de Slag bij Warns vindt elk jaar plaats in september, bij het Rode Klif. Op de plek waar een zwerfkei ligt met het opschrift ‘Leaver dea as slaef’.
Ongeveer in het midden van het langgerekte dorp staat de Johannes de Dooperkerk. Deze kerk is gebouwd in 1682. De tufstenen toren dateert echter uit de 12de eeuw. Het interieur van de kerk is een bezoekje waard: een fraaie preekstoel, een doophek en drie herenbanken van omstreeks 1700. Eén van deze banken draagt het wapen van Stavoren.

Wonen en leven
Warns heeft een multifunctionele accommodatie (MFA), met daarin twee basisscholen, een peuterspeelzaal, kinderopvang en een sportzaal. Ook de thuiszorg en een fysiotherapiepraktijk maken gebruik van dit nieuwe gebouw. De Janke Tromp Hoeve organiseert er dagelijks activiteiten voor ouderen.
Vanuit Warns varen watersportrecreanten, via het Johan Willem Frisokanaal, in een mum van tijd via de Geeuw naar de Morra, één van de oudste meren van Fryslân. Ook het IJsselmeer ligt op steenworp afstand van Warns. Het is dus niet verwonderlijk dat het dorp maar liefst zes jachthavens telt.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Geschichte von Warns

Warns (850 Einwohner) streckt sich südlich des Johan-Friso-Kanals auf einer Länge von zweieinhalb Kilometer entlang. Das Dorf liegt auf einem Sandrücken aus der Eiszeit, der hier und da an die sieben Meter hoch ist. Seit alters her gibt es drei Ortsteile: ’t Noard, Tserkebuorren und ’t Sud. Die Bewohner von Warns waren vor allem im 18. Jh. als Bauern und auch Schiffer beschäftigt. Die alte Molkerei dient inzwischen dem Tourismus; gleich daneben ist ein kleiner Yachthafen entstanden.

Die kleine Wiedertäuferkirche steht inmitten des Dorfes, an der östlichen Dorfgrenze wurde nach dem Zweiten Weltkrieg eine katholische Kapelle errichtet.

Südlich davon entstand am Himmelumerdyk ein zweiter Ortskern. Schule (Baujahr 1900) und die Kirche der Streng Reformierten befinden sich an der nördlichen Seite, umgeben von alten Kommandeurshäusern. Die Kirche wurde 1682 gebaut, der verwendete Tuffstein stammt allerdings schon aus dem 12. Jh. Auffallend die Rundbogenfenster des Kirchturms; am südlichen Giebel befindet sich ein Gedenkstein, der an den Gemeindevorsteher von Hemelumer Oldeferd erinnert. Die Herrenbänke im Kircheninnern aus dem Jahr 1700 tragen die Aufschrift Stavoren.

1345 fand hier die Schlacht von Warns statt, eine Feldschlacht zwischen Willem IV von Holland und den Friesen. Für viele Friesen ist der 26. September ein Gedenktag. Ein Stein erinnert in Warns daran, dass die Friesen sich hier vor mehr fast siebenhundert Jahren ihre Freiheit erkämpften..

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Marica van der Meer

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Hemelumer Oldeferd en Noordwolde in de atlas van Eekhoff

Hemelumer Oldeferd en Noordwolde in de atlas van Eekhoff

Hemelumer Oldeferd en Noordwolde in de atlas van Schotanus

Hemelumer Oldeferd en Noordwolde in de atlas van Schotanus