Alles rund um Westhem
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slecht € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slecht € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.0000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Westhem


Deel:

-

-

Westhem

Westhem

Het terpdorp Westhem ligt op nog geen twee kilometer van Blauwhuis. De smalle klinkerweg De Kat geeft toegang tot het dorp. Via een aftakking van de hoofdweg komt men in het aangrenzende buurtschap Feytebuorren. Hier staat, op de terp, de Hervormde Kerk. Westhem en Feytebuorren tellen samen iets minder dan honderd inwoners.

Geschiedenis
Westhem werd vroeger drooggehouden door de Hemdijk. Deze dijk beschermde het drop tegen het water van het voormalige Atsebuurstermeer. Lange tijd konden de inwoners alleen te voet over deze dijk het dorp bereiken. De dijk is tegenwoordig een klinkerweg. Langs het dorp stroomt de Opvaart naar de Wijmerts. Het water stroomt vanaf het Westhemmermeer, door het dorp, langs het kerkgebouw in Feytebuorren en mondt uiteindelijke uit in de vaart.

Bezienswaardigheden
De kerk van Westhem is vermoedelijk in de 14de eeuw gebouwd. De gravering in één van de grote klokken vertelt dat hier in ieder geval in 1353 al een godshuis stond. Op deze klok staat de naam van de heilige Bartolomeüs. Daarnaast staat een tweede naam, die Luidulfrus. Dit was destijds de pastoor van Westhem. De kerk wordt tegenwoordig niet meer gebruikt voor diensten.

Wonen en leven
Voor basisonderwijs, boodschappen, een bezoek aan de kerk of aan de sportvereniging zijn de inwoners vooral op Blauwhuis gericht. Wel heeft het dorp een eigen café.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Geschichte von Westhem

Westhem (100 Einwohner) ist ein kleines Terpdorf von mittelalterlichem Ursprung mit einem angeschlossenen Viertel am Hemdijk, der nördlich des 1633 trocken gelegten Atseburstermeers liegt. Feyteburen und Kat sind die alten Namen für die beiden Wohngegenden von Westhem.

Die Bartholomäus-Kirche von Westhem ist eine Saalkirche aus dem Jahr 1708; damals ersetzte sie eine mittelalterliche Kirche von der das Satteldach aus dem 13. Jh. noch mit eingebaut wurde. Auch die Glocken sind älter: eine stammt aus dem Mittelalter, eine von Jacob Noteman (1639).

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus