Alles oer De Westhoeke
NederlandsDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.0000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles oer De Westhoeke


Deel:

-

-

De Westhoeke

De Westhoeke

Het streekdorp Westhoek ligt in het Bildt. Deze streek heeft een interessante geschiedenis. Het Bildt werd in 1505 ingepolderd in opdracht van de hertog van Saksen. Drie adellijke broers uit Zuid-Holland namen het voortouw. Vele Hollandse immigranten bleven er wonen en vermengden zich met de lokale bevolking. Hierdoor heeft het Bildt heeft een eigen taal, een mengvorm van Oud-hollands en Fries.

Bij de Dijkshoek staat een monument ter ere van de dijkaanleg en inpoldering. De dijk sluit hier aan bij de zeer oude Griene Dyk. Hier begint ook de Oudebildtdijk, de langste straat van Nederland. Westhoek ligt voor het grootste deel aan deze dichtbebouwde dijk. Begin 20e eeuw werden er veel arbeiderswoningen en kleine bedrijfjes gebouwd. De Oudebildtdijk had zelfs eerder elektriciteit als de dorpen landinwaarts. Er wonen tegenwoordig ook veel kunstenaars aan de Oudebildtdijk.

Aan de andere kant van de dijk vinden we monumentale boerderijen. Bijzonder voor deze streek zijn de winkelhaakboerderijen. Hierbij staat het voorhuis dwars op de schuur. De vruchtbare zavelgrond is uitermate geschikt voor akkerbouw. Het Bildt staat bekend om zijn pootaardappelen, die wereldwijk geëxporteerd worden.

Het voormalig strandhuis van het Waterschap Het Oude Bildt werd gebouwd in 1890. Hiernaast is het café-restaurant Gaya Indonesia gevestigd. In de tuin achter het restaurant zijn Indonesische sculpturen te bewonderen.

Het poerdersmonument op de zeedijk herinnert aan de vissersramp uit 1935. Via een trapje over de dijk heeft u een fraai uitzicht over Werelderfgoed Waddenzee. Elk seizoen ziet deze baai er weer anders uit. Het landschap met zijn unieke wolkenluchten zijn een geliefd onderwerp voor fotograven en kunstenaars. Deze plek is voor vogelaars ook de moeite waard, vele soorten foerageren hier op doortrek.

© Doarpswurk

Histoarje fan De Westhoeke

De Westhoeke is in streek dy’t noch mar krekt de status fan doarp krigen hat. It is it westlikste diel fan de earste Bildtdyk, dy’t yn 1505 opsmiten is fan Dykshoek ôf, wêr’t er oansleat op de Griene Dyk fan it eardere Barradiel, oant de Noarderdyk fan Ferwerderadiel. Dêrmei waard it Oud Bildt ynpoldere. Het Bildt krige doe fan de Saksische Heer van Friesland de status fan gritenij, de jongste fan Fryslân. Nei’t yn 1600 de Nijebiltdyk ta stân kommen wie, waard de âlde dyk slieperdyk en begûn de ûntwikkeling ta in opmerklike wenbuert.

De namme De Westhoeke waard jûn oan dit stik fan de alve kilometer lange bebouwing oan de Aldebildtdyk ter ûnderskieding fan de Oasthoek, de buert op de krusing fan de dyk mei de Kouwe Faart dy’t yn de Waadsee útwettert by Swarte Haan. Tusken De Westhoeke en De Oasthoek lei rjocht noardlik fan St.Jabik ek noch de buert dy’t Spitsroeden neamd wurdt. Hjir stiet in belangrike masinefabryk mei in museale ôfdieling fol stoommasines. Krekt as by oare streken by de dyk lâns bestiet de bebouwing oan de noardkant tsjin de dyk foaral út arbeiderswenten, mar der binne ek in stik as wat pleatsen te finen.

Súdlik fan de dyk en de dykfeart lizze de pleatsen yn it lân. It binne meastal monumintale buorkerijen, wêrûnder inkele fan it winkelheakmodel. Der stiet boppedat in yn 1899 stichte iepenbiere legere skoalle yn de foar doe karakteristike sierstyl. Yn de op de dyk rjochte koarte gevel sitte boppe yn gevelplaten mei Openbaar Lager Onderwijs en leger platen mei Anno en 1899 oan wjerskanten fan in grutte yn in nis pleatste plaat mei in gemeentewapen. Op it dak lizze de moaie Lucas IJsbrandpannen. Hielendal yn it westen fan De Westhoeke stiet in Yndonesysk restaurant. Noch westliker giet de Biltdyk oer yn de Armen- of Statendijk dy’t op de âlde Griene Dyk oanslút. De âlde herberch dy’t hjir stie is ferdwûn.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Het Bildt in de atlas van Schotanus

Het Bildt in de atlas van Schotanus