Alles rund um Westhoek
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.0000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Westhoek


Deel:

-

-

Westhoek

Westhoek

Het streekdorp Westhoek ligt in het Bildt. Deze streek heeft een interessante geschiedenis. Het Bildt werd in 1505 ingepolderd in opdracht van de hertog van Saksen. Drie adellijke broers uit Zuid-Holland namen het voortouw. Vele Hollandse immigranten bleven er wonen en vermengden zich met de lokale bevolking. Hierdoor heeft het Bildt heeft een eigen taal, een mengvorm van Oud-hollands en Fries.

Bij de Dijkshoek staat een monument ter ere van de dijkaanleg en inpoldering. De dijk sluit hier aan bij de zeer oude Griene Dyk. Hier begint ook de Oudebildtdijk, de langste straat van Nederland. Westhoek ligt voor het grootste deel aan deze dichtbebouwde dijk. Begin 20e eeuw werden er veel arbeiderswoningen en kleine bedrijfjes gebouwd. De Oudebildtdijk had zelfs eerder elektriciteit als de dorpen landinwaarts. Er wonen tegenwoordig ook veel kunstenaars aan de Oudebildtdijk.

Aan de andere kant van de dijk vinden we monumentale boerderijen. Bijzonder voor deze streek zijn de winkelhaakboerderijen. Hierbij staat het voorhuis dwars op de schuur. De vruchtbare zavelgrond is uitermate geschikt voor akkerbouw. Het Bildt staat bekend om zijn pootaardappelen, die wereldwijk geëxporteerd worden.

Het voormalig strandhuis van het Waterschap Het Oude Bildt werd gebouwd in 1890. Hiernaast is het café-restaurant Gaya Indonesia gevestigd. In de tuin achter het restaurant zijn Indonesische sculpturen te bewonderen.

Het poerdersmonument op de zeedijk herinnert aan de vissersramp uit 1935. Via een trapje over de dijk heeft u een fraai uitzicht over Werelderfgoed Waddenzee. Elk seizoen ziet deze baai er weer anders uit. Het landschap met zijn unieke wolkenluchten zijn een geliefd onderwerp voor fotograven en kunstenaars. Deze plek is voor vogelaars ook de moeite waard, vele soorten foerageren hier op doortrek.

© Doarpswurk

Geschichte von Westhoek

Westhoek mit seinen knapp 300 Einwohnern ist ein jüngeres Dorf in der am meisten westlich gelegenen Ecke der Deiche Bildtdijk, Dijkshoek und Griene Dyk. Westhoek verdankt seinen Namen des Viertels Oosthoek bei Zwarte Haan. Beide Wohngegenden liegen im Norden der Gemeinde Sint-Jacobiparochie, wozu sowohl West- wie auch Oosthoek bis 1991 noch gehörten, ehe sie eigenständige Dörfer wurden.

In Westhoek südlich des Deiches und des Deichkanals finden sich noch monumentale Bauernhöfe, einige im Winkelhaken-Baustil errichtet. Die öffentliche Schule aus dem Jahr 1899 besitzt Lukas-IJsbranddachpfannen.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Het Bildt in de atlas van Schotanus

Het Bildt in de atlas van Schotanus