Alles rund um Wijnjewoude
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Wijnjewoude


Deel:

-

-

Wijnjewoude

Wijnjewoude

Wijnjewoude (Wynjewâld) is een van de oudere boerennederzettingen in Opsterland. Wijnjewoude ligt tussen Bakkeveen en Hemrik vlakbij de oostgrens van de gemeente Opsterland, aan de N31 (Oosterwolde - Drachten). Duurswoude en Wijnjeterp waren twee streekdorpen die in de late Middeleeuwen in elkaars verlengde op een zandrug tussen Alddjip (Koningsdiep) en Tjonger zijn ontstaan. Ze zijn in 1974 tot het dorp Wijnjewoude samengevoegd.

De omgeving is parkachtig en recreatief zeer aantrekkelijk. De bossen ten oosten van het dorp zijn in de tweede helft van de 19de eeuw aangelegd in opdracht van de familie Lycklama à Nijeholt. Wijnjewoude is een dorp waar het goed recreëren is. Wijnjewoude kent vele campings, minicampings en natuurcampings. Er zijn vele wandel- en fietsroutes door het mooie groen van Wijnjewoude en omgeving met als parel de prachtige Duurswouderheide tussen Bakkeveen en Wijnjwoude. Het is het grootste heideveld van Fryslân, met pingoruïnes (dobben) en een heuse schaapskudde.

Het Jan Annebos bezit de idyllisch gelegen wonderschone Freulevijver. Op het terrein van het Staatsbosbeheer kan men wandelen over het natuurpad door het Wijnterper Schar en tegelijk genieten van de poëzie van de poëzieroute, een bijzondere combinatie van natuur en literatuur in drie talen.

Wijnjewoude ligt ook aan de Turfroute, de klassieke oude vaarroute voor de waterrecreatie door zuidoost Friesland. Aanleggen kan bij Marrekrite-ligplaats bij het Velde’s Bosch en bij Klein Groningen vlak bij de kern van Wijnjewoude. Van daaruit zijn er prachtige wandelingen en fietstochten te maken door het bosrijke oostelijke deel van Opsterland met Beetsterzwaag, Hemrik, Wijnjewoude en Bakkeveen.

Colofon:
Tekst: © Gemeente Opsterland

© Gemeente Opsterland

Geschichte von Wijnjewoude

Wijnjeterp und Duurswoude bilden gemeinsam nun das Dorf Wijnjewoude (seit 1974) mit m, haben aber eine durchaus eigenständige Geschichte. Die Gegend wurde um 1315 Wenigawalda genannt, heißt es in der Dorfgeschichte. Zwischen Wijnjeterp und Ooststellingwerf gab es im 18. Jh. eine Kirche, dem Heiligen Johannes geweiht. Verschiedene Seen, wie das Mansmeer, die Vijf Meren, das Palemeer und das Moodermeer gehören zur Ortschaft. Die Dorfkirche ist ein spätgotisches Gebäude, das vermutlich aus dem 13. Jh. stammt. Die Einzimmerwohnung für den Prediger ist aus dem Jahr 1759. Die Wälder im Osten wurden im 19. Jh. von der Familie Lycklama à Nijeholt angelegt.

Die Molenbuurt entwickelte sich späteren Duurswoude. Dort am Merkebuorren errichteten auch die Streng Reformierten ihr Gotteshaus mit eleganter Giebelturmspitze. Wijnjeterpverlaat ist eine Schleuse an der Opsterlandster Compagnonsvaart; wer die Turfroute fährt kommt hier vorbei. Die alte Molkerei bei Klein Groningen existiert schon lange nicht mehr.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Opsterland in de atlas van Eekhoff

Opsterland in de atlas van Eekhoff

Opsterland in de atlas van Schotanus

Opsterland in de atlas van Schotanus