Alles rund um Witmarsum
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Witmarsum


Deel:

-

-

Witmarsum

Witmarsum

Net over de Afsluitdijk, langs de weg richting Bolsward ligt Witmarsum. De hoofdplaats van de voormalige gemeente Wûnseradiel is een aantrekkelijk dorp om te wonen. Witmarsum telt circa zeventienhonderd inwoners en bracht menig bekendheid voort.

Geschiedenis
De geschiedenis van Witmarsum gaat eeuwen terug. Dat is af te leiden van de terpen rondom het dorp. Maar ook archeologische vondsten, zoals een vuurstenen mes en een Romeinse vaas, duiden op een zeer oude bewoningsgeschiedenis. Hoewel de naam Witmarsum pas in 1270 voor het eerst genoemd wordt op een oude parochielijst, gaan we ervan uit dat het dorp al ruim voor die tijd werd bewoond.
Witmarsum was de thuisbasis van de Friese adellijke familie Aylva. Eeuwenlang leverde deze familie de grietmannen voor Wûnseradiel en andere grietenijen, bestuurders voor de provincie en krijgskundigen. In diverse dorpen in de omgeving stonden dan ook Aylva-stinzen.
De adellijke stins in Witmarsum bestaat allang niet meer en de familie is uitgestorven. Toch is er in het dorp nog voldoende dat herinnert aan dit eens zo vooraanstaande geslacht, zoals Aylvastate, een seniorencomplex, en de Aylvaweg.

Bezienswaardigheden
Vlakbij het voormalige augustijner klooster Vinea Domini staat een neogotische kerk uit 1903, gewijd aan de H. Nicolaas Tolentius. Sinds 1819 heeft dit godshuis geen toren meer. De toren is vervangen door een opengewerkte koepeltoren op de naald van het dak. Grafstenen in de kerk herinneren aan de Aylva's.
Eén van de meest bekende inwoners van Witmarsum is Menno Simons. Deze stichter van de doopsgezinde beweging werd hier in 1496 geboren. Vlak buiten het dorp staat een obelisk, ter nagedachtenis aan deze prominente Witmarsumer. Dit monument staat op de plaats waar ooit het eerste Menno Simonskerkje stond, 'het oude preekhuis'.
Een andere beroemde inwoner was Gysbert Japicx. Hij was van 1625 tot 1635 schoolmeester in het dorp, maar werd onsterfelijk als dichter. Ook de wieg van voormalig vakbondsman en bestuurder Doekle Terpstra stond in Witmarsum.
Tegenover de grote kerk aan het Kaatsplein staat de voormalige herberg De Gekroonde Roskam uit 1861.

Wonen en leven
Witmarsum ligt in een dunbevolkt gebied. Het is een streek met een sterk agrarisch karakter. Het is hier aangenaam wonen voor mensen die van rust en ruimte houden. En hoewel Witmarsum beschikt over de belangrijkste voorzieningen, zoals winkels, een huisartsenpost, basisonderwijs en een actief verenigingsleven, is de belangrijkste bedrijvigheid geconcentreerd in het naburige Makkum.
Dankzij de nabijgelegen snelweg A7 is Witmarsum goed bereikbaar. Via de Afsluitdijk ligt de Randstad op een uurtje rijden.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Geschichte von Witmarsum

Witmarsum, Terpdorf mit heute 1800 Einwohnern, wird zum ersten Mal in Quellen 1270 erwähnt. Es muss allerdings schon in früheren Zeiten bewohnt gewesen sein. Eigentlich weltbekannt wurde Witmarsum unweit des Wattenmeers nahe Bolsward durch Menno Simons, 1496 im Dorf geboren. Nach der Priesterweihe in Utrecht und einer Zwischenstation als Vikar in Pingjum wurde er in seinem Heimatdorf Priester. Menno Simons gilt als der einzige Reformer in Glaubensfragen, dessen Ideen der Wiedertäufer oder Mennoniten von den Niederlanden aus über die Welt gingen. Außerhalb von Witmarsum erinnert ein Denkmal an den Mann, der 65-jährige im schleswig-holsteinischen Bad Oldesloe starb.

Heute bekennen sich weltweit etwa 1,4 Millionen Menschen als Anhänger der Wiedertäufer. Heute sind noch die bedeutendsten Glaubensrichtungen mit eigenen Kirchen im Dorf vertreten. Die neogotische Kirche aus dem Jahr 1903 steht gegenüber dem Café Kuperus (1900); dazu gibt es die Kirche der Reformierten Kirche sowie der Streng Reformierten Kirche und eine bescheidene Saalkirche der Wiedertäufer.

Der Begründer des modernen Sports in den Niederlanden, Pim Mulier (1865-1954) stammt aus Witmarsum; sein Vater war einer der letzten alten Gemeindevorsteher Frieslands. Fußball- Kaatsverein tragen seinen Namen.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Gemeente Wonseradeel in de atlas van Eekhoff

Gemeente Wonseradeel in de atlas van Eekhoff

Wonseradeel in de atlas van Schotanus

Wonseradeel in de atlas van Schotanus