Alles rund um Wolsum
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slecht € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slecht € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.0000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Wolsum


Deel:

-

-

Wolsum

Wolsum

Het dorpje Wolsum, dat een kleine honderdvijftig inwoners telt, ligt even ten zuidoosten van Bolsward. Langs het dorp stroomt de Wijmerts, die een scheiding vormt tussen het dorp en het aangrenzende buurtschap Wolsumerketting. Wolsum is een karakteristiek terpdorp dat rondom de kerk vorm kreeg.

Geschiedenis
Op de vroegste afbeelding van het dorp uit 1716 zien we dat alle huizen rondom de kerk zijn gebouwd. De kerk die er nu staat, is echter niet die van op de tekening. De huidige Hervormde Kerk is op dezelfde plek rond 1870 gebouwd. Het godshuis heeft een opvallende houten toren. Bovenin hangt de originele klok, die uit de 15de eeuw stamt.
Rond Wolsum liggen verschillende buurschappen. Verspreid over de omliggende landerijen staan boerderijen, die eigen boerenbuurschappen hebben gevormd. Tellen levert uiteindelijk de volgende vijf namen op: Wolsumerketting, Remswerd, Jouswerd, Fiifhús en Ytsum.

Wonen en leven
Ondanks dat Wolsum de grootste plaats is tussen alle kleinere buurschappen, heeft het dorpje geen winkels. Voor boodschappen, basisonderwijs en sportvoorzieningen moet men uitwijken naar nabij gelegen dorpen als Blauwhuis en Nijland. Ook Bolsward biedt de inwoners volop voorzieningen.
Dorpshuis het Wilsumhûs is de trots van het dorp. Met subsidiegeld van de gemeente hebben de inwoners het vervallen gebouw in de jaren tachtig zelfstandig opgeknapt. Het harde werken leverde het dorp zelf nog een geldprijs op. Bovendien ging Wolsum de boeken in als ‘een kern waar pit in zit’.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Geschichte von Wolsum

Wolsum mit seinen knapp 150 Einwohnern entstand als Terpdorf im Mittelalter. Es war über zwei Kanäle über Wymerts oder Bolswarder Segelkanal zu erreichen. Der Atlas von Eekhoff zeigt 1851 ganze drei Häuser, 1850 wohnten immerhin schon 50 Menschen in elf Häusern.

Die Kirche ersetzte 1870 ein Gotteshaus aus dem Mittelalter, die alte Sint-Martinus-Kirche.Es handelt sich um eine Saalkirche, in deren Mauerwerk viele unterschiedliche Baustile gemischt sind.. Die Kanzel ist mehr als 300 Jahre alt. Der steinerne Kirchturm hat einen Holzaufbau, darin eine Glocke, die im 15. Jh. gegossen wurde.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Jan Dijkstra

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus