Let op!

Let op! Op dit moment wordt onderhoud aan deze website gepleegd. U kunt de site blijven gebruiken maar mogelijk zullen bepaalde pagina's tijdelijk niet of slechts gedeeltelijk beschikbaar zijn. Daarvoor vragen wij uw begrip.

Deel:


Bezienswaardigheden in Blesdijke


Lendevallei

Het is een gevarieerd moerasgebied in het beekdallandschap van de Lende. Het is ook een oase van rust, waar bijzondere moerasvogels een plekje vinden: de Lendevallei, 785 hectare groot, aan zowel de noord- als de zuidkant van de Lende. Twee monumenten horen tot dit bezit van It Fryske Gea: de watermolen De Gooyer bij de Blessebrug en de oude houten veensluis in de Helomapolder.
Door de Lendevallei, aan weerszijden van de weg Wolvega-Steenwijk, liggen verschillende wandelpaden: in de Helomapolder, de Driessenpolder en het Oude Stroomdal. De eerste twee zijn in het broedseizoen gesloten. F

Timpe-boerderij

Blesdijke, Markeweg 62: timpe

Voorbeelden van het boerderijtype 'timpe' worden in het noorden en in het midden van Friesland aangetroffen. De timpe te Blesdijke is in 1933 gebouwd in opdracht van G. Reiners, door architect- timmerman J. van Ommen uit Steenwijk.

De bouwvormen zijn deels vernieuwend, zoals de recht opgaande voorgevel van de schuur en de zijgevels van voorhuis en schuur die, aan één kant, in elkaars verlengde zijn opgetrokken. De keuze van enkele decoratieve elementen verwijst naar de oude 'echt Nederlandse' architectonische traditie zoals d