Let op!

Let op! Op dit moment wordt onderhoud aan deze website gepleegd. U kunt de site blijven gebruiken maar mogelijk zullen bepaalde pagina's tijdelijk niet of slechts gedeeltelijk beschikbaar zijn. Daarvoor vragen wij uw begrip.

Deel:


Bezienswaardigheden in Buren


’t Oerd

It Fryske Gea heeft één natuurgebied op de Waddeneilanden: ’t Oerd op de oostpunt van Ameland. Met een omvang van 1100 hectare zijn het vogelrijke ’t Oerd, het kweldergebied de Hon en de Kooioerdsstuifdijk van internationale betekenis. ’t Oerd is met het hoogste duin, de zeldzame planten en paddenstoelen en de ontelbaar veel vele vogels en vlinders een bezoek meer dan waard.
Wandelend of fietsend is het tochtje over de Kooioerdstuifdijk een ware lust. De duinen zorgen voor het echte eilandgevoel. Dat gevoel wordt nog versterkt als ’t Oerd zelf eenmaal is bereikt. Naar de 24 me

Stelpboerderij

Buren, Strandweg 33: Stjelp

Typerend voor de boerderijen van het eiland Ameland is de 'zijbaander', de hoog opgetrokken houten ingang voor de hooiwagen die zich in de zijgevel van de schuur bevindt. De zijbaander steekt met zijn zadeldakje boven het dakschild van de schuur uit.

Deze boerderij, gebouwd rond 1890, is in gele baksteen opgetrokken, in traditionele bouwtrant. Op de aansluiting van het schilddak boven de achtergevel bevindt zich een windvaan met een voorstelling van het wapen van Ameland. De hoofdvorm is redelijk gaaf gebleven.