Deel:


Bezienswaardigheden in Lollum


Protestantse kerk

De kerk staat in Lollum op een vrij krap en hoog kerkhof, restant van de afgegraven terp. De zaalkerk is romaans, wat nog te zien is aan de volumewerking en het iets inspringende rondgesloten koor. Maar het bouwmateriaal met de sporen van oude vensters of versieringen is niet te zien sinds het schip in de 19de eeuw werd bepleisterd. Toen is onder de dakrand een nieuw spitsboogfries gemetseld; mogelijk heeft het oude muurwerk ook een dergelijke versiering gehad. In de noordelijke muur staan nu twee flinke spitsboogvensters, in de zuidelijke muur drie van deze vensters en aan de westzijde voor d

Voormalige Hervormde kerk

Op een hoog gelegen rest van de terp Ruigelollum is de kerk gebouwd in de 13e eeuw. Deze is in de 19e eeuw ommetseld en verhoogd. Aan de westgevel een toren die rond 1900 is vervaardigd met een houten opbouw waarin een klok hangt uit 1530 door Geert Wouw gegoten. In de kerk houten trekbalken met schinkels en geprofileerde sleutelstukken. Preekstoel 18e eeuw en doophek en familiebanken uit de 17e eeuw. Aan de vrouwenbanken 7 zijstukken uit de 17e eeuw met houtsnijwerk. Het orgel van de orgelbouwer Bakker en Timmenga uit Leeuwarden is gebouwd in 1914.

Voormalige Gereformeerde Kerk

In 1915 werd het kerkgebouw gebouwd naar een ontwerp van architect Nauta. Het gebouw met gave architectuur uit de periode van de Jugendstil heeft een zeer fraaie preekstoel en dito kerkbankenplan: de zogeheten theateropstelling. Het orgel is van de orgelbouwers Gebr. P.J. Adema uit Amsterdam (1890) en is in 1916 vanuit Amsterdam overgeplaatst naar Lollum.