Deel:


Bezienswaardigheden in Steggerda


Lendevallei

Het is een gevarieerd moerasgebied in het beekdallandschap van de Lende. Het is ook een oase van rust, waar bijzondere moerasvogels een plekje vinden: de Lendevallei, 785 hectare groot, aan zowel de noord- als de zuidkant van de Lende. Twee monumenten horen tot dit bezit van It Fryske Gea: de watermolen De Gooyer bij de Blessebrug en de oude houten veensluis in de Helomapolder.
Door de Lendevallei, aan weerszijden van de weg Wolvega-Steenwijk, liggen verschillende wandelpaden: in de Helomapolder, de Driessenpolder en het Oude Stroomdal. De eerste twee zijn in het broedseizoen gesloten. F

Calvarieberg

Steggerda, bij Pepergaweg 47: calvarieberg

Een vrijwel onontbeerlijk element op een katholieke begraafplaats is het crucifix, dat zich meestal aan de oostzijde van de dodenakker bevindt. Het kruisbeeld is hier onderdeel van een heuse calvarieberg met aan de voet van het kruis Maria en Johannes de Evangelist.

Op de opgeworpen aardhoop is in beton een rotspartij nagebootst. Hierop staat de enigszins pathetische kruisigingsgroep uit 1926. Beeldhouwer was H. Moors uit het Duitse bedevaartsoord Kevelaar.

Protestantse kerk

In 1729 is de huidige kerk herbouwd op dezelfde plaats waar ooit de eerste kerk heeft gestaan. De kerk in Steggerda staat vrij eenzaam in het land. Vanaf de Steggerdaweg kunt u via de Kosterweg de kerk bereiken, maar een wandeling langs het kerklaantje is ook een aanrader. Van oorsprong was er bij de kerk een dubbele klokkenstoel. Een oude plattegrond van het kerkhof van Steggerda toont aan dat de klokkenstoel later is verplaatst. In de kerk is nog een oude grafzerk te zien die voor de kansel ligt. Het is nog altijd onbekend wie hier begraven ligt, omdat de namen er niet meer op staan. Vermoed