Steun deze website

Wij hopen dat u deze website waardeert en geniet van de enorme hoeveelheid informatie, foto's en historische kaarten over en van alle dorpen en steden in Friesland. Maar wist u dat deze website volledig draait op enthousiaste vrijwilligers en geen commerciële en betaalde uitingen bevat. Om die reden willen wij u in overweging geven om een kleine donatie te doen ter instandhouding van deze website. U kunt al doneren vanaf € 1,--. Dit gaat heel eenvoudig en anoniem (als u wilt) via een iDeal transactie. Alle bijdragen worden zeer gewaardeerd en uitsluitend gebruikt voor de verdere op- en uitbouw van deze website!

Met vriendelijke groet, Bauke Folkertsma, DeeEnAa, Online City- en Regiomarketing te Joure


Bezienswaardigheden in Ysbrechtum


Epema-state IJsbrechtum

Als medewerker van Landschapsbeheer Friesland heb ik veel mooie plekken in Friesland bezocht, maar als er toch een als de mooiste betiteld zou moeten worden, dan is het wel Epema-state in IJsbrechtum.

Waar in Friesland gaan op één plek de natuur en cultuur zo perfect samen? De historie komt hier in februari, maart en april letterlijk tot leven als achtereenvolgens het sneeuwklokje, de boerencrocus en de bostulp als voorbodes van het voorjaar kleur geven aan het prachtige oude bos rondom de state. Deze stinzenplanten fleuren de plek waarschijnlijk al eeuwenlang op met hun ingetogen schoonheid. Hoe deze exotische planten hier in Friesland terecht zijn gekomen, is een klein mysterie. Het verschijnsel spreekt in ieder geval tot de verbeelding.

De plantenweelde wordt vergezeld door de reigers en roeken die terugkeren naar hun stek. Ze overstemmen door hun geschreeuw het verkeer dat van Sneek naar Bolsward raast en vormen tegelijkertijd de muzikale achtergrond van het concert van de kleine zangvogels. Ieder voorjaar laten zij hun zang schallen in de kathedraal die door de bomen wordt gevormd. De bezoeker die door het stinzenbos wandelt, waant zich door al deze uitbundigheid van flora en fauna in een echt oerwoud. Het gaat hier echter om een kleine Friese oase in de uitgestrekte weilanden met in het middelpunt een prachtige omgrachte state die ook nog eens wordt bewoond door een telg uit een oud Fries adellijk geslacht, jonkheer Van Eysinga.

Juist deze bijzondere plekken in Friesland moeten zorgvuldig beheerd worden. Onlangs heeft Landschapsbeheer Friesland het initiatief genomen voor een project Stinzenflora. Daarmee krijgen de eigenaren en beheerders van de stinzentuinen ondersteuning bij het beheer. Ik hoop dat door ons toedoen Epema-state voor velen nog lang de mooiste plek van Friesland zal blijven.


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokele producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de DeeEnAa website via onderstaande knop.