Deel:

|


Lichtopstand

Noordzijde buitenhaven: lichtopstand

Stavoren heeft altijd een belangrijke functie als havenplaats gehad. In 1884 werd deze functie versterkt als gevolg van de aanleg van de spoorlijn Leeuwarden-Stavoren, met aansluitend een bootverbinding naar Enkhuizen in Noord-Holland. Voor de veerdienst werd een nieuwe spoorhaven gebouwd met een groot spoorwegstation. Vanuit het station konden de passagiers direct overstappen op de veerboten.
Aan het haveneinde werden twee strekdammen aangelegd. Op het uiteinde van deze strekdammen werden twee lage gietijzeren havenlichten geplaatst, en een hoge gietijzeren lichtopstand.
De lichtopstand, als het waren een miniatuurvuurtoren, is opgebouwd uit geprefabriceerde gietijzeren panelen die ter plekke werden gemonteerd tot een geheel. De panelen hebben een fraai gedetailleerde vormgeving in neo-gotische vormen. Op de toren is een lichthuisje geplaatst.

Locatie

Noordzijde buitenhaven - Stavoren


© Tekst: - © Foto voorblad: Peter Karstkarel

Lichtopstand
©: Peter KarstkarelNieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!