Ophaalbrug

|

Ophaalbrug

Ophaalbrug
©: Provincie Fryslân

Balk, Raadhuisstraat/Van Swinderenstraat: ophaalbrug

Behalve een smal voetgangersbrugje uit 1925 is omstreeks dezelfde tijd een grotere verkeersbrug over de Luts gebouwd. Het brugdek kan worden opgehaald door een getand cirkelsegment met een draailier langs een tandwiel te leiden.

De open constructie met hoekprofielen betekende een besparing van materiaal, dat destijds duurder was dan het arbeidsloon. Nu tegenwoordig de verhoudingen bij onderhoud anders liggen, verdwijnen deze bruggen met hun inzichtelijke techniek veelal uit het stadsbeeld.

Locatie

Raadhuisstraat/Van Swinderenstraat - Balk

© Foto voorblad: Provincie Fryslân


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.